Φλαμπουράρης: Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η συγκρότηση Αριστερού-Δημοκρατικού-Προοδευτικού Μετώπου

53 mins read

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρεται στην πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος.

Ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει τη σημασία του σημαντικού ποσοστού που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αναδεικνύει τη κρισιμότητα του θέματος της διαχείρισης της εμπιστοσύνης που του έδειξε ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Επίσης, χαρακτηρίζει στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ τη «συγκρότηση του Αριστερού – Δημοκρατικού – Προοδευτικού Μετώπου, από κόμματα και δυνάμεις  που σταθερά αντιστέκονται στις δυνάμεις της Δεξιάς – Ακροδεξιάς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη:

«Μετά από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις Ιουνίου – Ιουλίου, από τις οποίες χάσαμε μεν την Κυβέρνηση, πήραμε όμως 32%, ένα ισχυρό  ποσοστό που μας καθιστά σίγουρα την εναλλακτική λύση απέναντι στη κυβέρνηση της Δεξιάς μπολιασμένης με ακροδεξιά στίγματα.

Το κρισιμότερο θέμα για το κόμμα μας αναδεικνύεται, το πως και πόσο επιτυχημένα θα χειριστούμε την εντολή και εμπιστοσύνη του κόσμου με τη δύναμη που δίνει το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα.

Είμαστε η κύρια δύναμη, αλλά όχι η μόνη, που οφείλει να ασκεί μαχητικά τον αντιπολιτευτικό της ρόλο στη Βουλή και την κοινωνία.

Το αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που σχηματίστηκε από όλες τις δυνάμεις και λειτούργησε τα χρόνια της διακυβέρνησής μας, δε πρέπει να συνεχιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει με κάθε τρόπο να το αποτρέψει.

Στρατηγικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η συγκρότηση του Αριστερού – Δημοκρατικού – Προοδευτικού Μετώπου, από κόμματα και δυνάμεις  που σταθερά αντιστέκονται στις δυνάμεις της Δεξιάς – Ακροδεξιάς οι οποίες κέρδισαν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το Μέτωπο αυτό πρέπει να αποτελεί την πολιτική δύναμη αντίστασης, αλλαγής και ανατροπής αυτής της Κυβέρνησης.

Μιας  Κυβέρνησης που θεωρεί το κράτος λάφυρο και ιδιοκτησία της (όπως κάθε απολυταρχία) και όταν κινδυνεύει να το χάσει, επιστρατεύει, όχι στρατούς και πραξικοπήματα πια, αλλά ό,τι χειρότερο και χυδαιότερο υπάρχει στην Ελληνική πολιτική σκηνή, ψέματα, συνομωσίες, λάσπες.

Επιδιώκει να αλώσει και να υποδουλώσει αδύναμους κρίκους του κράτους και των θεσμών, για να πετύχει τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι από το κτίσιμο του κράτους της δεξιάς.

Σε αυτό το σχέδιο έχει συμπαραστάτη τα περισσότερα ΜΜΕ. Ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί το ΓΙΑΤΙ και τότε πιστεύω ότι γρήγορα θα καταλάβει πως δεν συμβαδίζουν με τη ΝΔ για ιδεολογικούς ή πολιτικούς λόγους.

Ένα τέτοιο «μοντέλο» Κυβέρνηση – Κράτος, η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοκρατικού κόσμου, δεν το θέλει, ούτε καν το αντέχει. Ξυπνάνε άσχημες μνήμες σε πολλούς που τα έζησαν στο παρελθόν  και σε νεότερους που τα έμαθαν από διαβάσματα και διηγήσεις.

Για να μπορέσουμε όμως, να ανταποκριθούμε στις θελήσεις και τα οράματα της πλειοψηφίας του κόσμου, θα πρέπει πρώτα και κύρια να ανασυγκροτήσουμε – επανιδρύσουμε το κόμμα μας.

Να τεθούν σε διάλογο βασικές αρχές, που όχι μόνο θα επικυρώνουν τη φυσιογνωμική ταυτότητα (πολιτική – ιδεολογική), αλλά κυρίως να διερευνήσουμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία το κόμμα μας θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνία. Και να αναγνωρίσουμε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια οφείλει να είναι συνεχής, σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση.

Η πείρα των χρόνων της διακυβέρνησής μας πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο διάλογος θα πρέπει να είναι ανοιχτός, να γίνει υπόθεση όλων των μελών, παλαιών και νέων, να γίνει με τα κινήματα – παραδοσιακά και νέα. Να είναι ανοιχτός γενικά σε όλους/ες που θέλουν να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν με ιδέες, γνώμες, απόψεις.

Πάμε λοιπόν για μια διαδικασία και μια ανασυγκρότηση ανοιχτή στην κοινωνία και τους ανθρώπους της.

Παραμένουμε σταθερά σε επαφή με τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού, αριστερού, κοινωνικού κινήματος υπεράσπισης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης, των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, καταγωγής, ατομικών επιλογών.

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα, το Σοσιαλισμό

Πρώτο μέλημά μας είναι να αντιστοιχηθούν ο αριθμός των μελών του κόμματος με τους ψηφοφόρους του. Η ανάγκη αυτή προκύπτει, όχι από τυπικούς-γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά από πολύ ουσιαστικούς, με κυριότερο την ευθύνη της συμμετοχής που αποκτά ο καθένας/μία. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να «δεθούν» τα μέλη, άρα και το κόμμα, με όλους  τους αρμούς της Ελληνικής κοινωνίας στους χώρους δουλειάς, κατοικίας, σπουδών, διασκέδασης και ελεύθερου χρόνου, αυτοδιοίκησης, πολιτισμού κλπ.

Για να πετύχει  η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και εγγραφής νέων μελών πρέπει:

-Να αναγνωριστεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη συμβολή των Δημοκρατικών και Προοδευτικών πολιτών – πέρα των Αριστερών ριζοσπαστών – στην καθιέρωσή μας ως ο βασικός ανταγωνιστικός πόλος απέναντι σε αυτόν της Δεξιάς-Ακροδεξιάς.

-Να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι έχουμε συναίσθηση πως δεν είμαστε οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες, ούτε καν ιδιοκτήτες αυτού του Δημοκρατικού – Προοδευτικού – Αριστερού πόλου, αλλά ένα μέρος του – καθοριστικό βέβαια – που πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς από τη δράση μας.

-Να επιδιώκεται οι εγγραφές των νέων μελών να γίνονται χωρίς φραγμούς, περιορισμούς και «πιστοποιητικά». Ο καθένας/μία, που αισθάνεται και εκφράζει την ανάγκη να γίνει μέλος αυτής της προσπάθειας, δείχνει ότι έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεων και των ευθυνών απέναντι στη πλειοψηφία της κοινωνίας που υποφέρει.

-Να επιδιώκεται η επαφή με τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στους ίδιους κοινωνικούς χώρους (τόπους κατοικίας, χώρους δουλειάς, σπουδών, ελεύθερου χρόνου) και να επιδιώκεται η συμμετοχή σε κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις, που αφουγκράζονται, μελετούν, προγραμματίζουν και προτείνουν, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζονται διεκδικώντας τα μικρά και τα μεγάλα, μαζί με τις ίδιες κοινωνικές συσπειρώσεις και το περιβάλλον τους. Γιατί έτσι μπορείς καλύτερα να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα του κάθε χώρου, των ανθρώπων του και να ζεις μαζί τους τις δυσκολίες, τις χαρές και τις λύπες. Γιατί έτσι δένεσαι με τους ανθρώπους, σε εκτιμούν αλλά και σε εμπιστεύονται, γι’ αυτό όποτε χρειαστεί είναι μαζί σου, ακόμη και σε εκλογικές διαδικασίες μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας.

 

Από τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε σε κάθε πόλη, νομό, περιφέρεια αλλά και χώρο δουλειάς, ανοικτά στη νεολαία και τον κόσμο γενικότερα, διαδικασίες διαλόγου. Διαλόγου ανοικτού και ελεύθερου, δημοκρατικού και παραγωγικού, για τα θέματα που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη επίτευξη του στόχου. Ένας διάλογος μεταξύ ίσων ανθρώπων που θα εμπνέει, θα είναι ελκτικός, χωρίς τσακωμούς, αλλά με ελευθερία στη κατάθεση της διαφορετικής προσέγγισης. Τα συμπεράσματα του προβληματισμού μιας τέτοιας λειτουργίας θα κατατεθούν στο Συνέδριο της ανασυγκρότησης, διεύρυνσης ή και επανίδρυσης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες,

Ταυτόχρονα όμως, κι όσο θα εργαζόμαστε για τους παραπάνω στόχους, οφείλουμε να απορρίπτουμε και να αντιπαλεύουμε καθημερινά την εφαρμοζόμενη πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη – Δεξιάς – Ακροδεξιάς, που από την πρώτη μέρα έδειξε τον ταξικό της χαρακτήρα (καταργεί τη 13η σύνταξη, την αιτιολογημένη απόλυση, επαναφέρει τους «εργολάβους» στο δημόσιο και πολλά άλλα).

Που κάνει χατίρια σε φίλους της μεγαλοεπιχειρηματίες (πχ Ελληνικό, Ελληνικός Χρυσός και νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύει ο ΣΕΒ). Που επέδειξε ασύλληπτη ανικανότητα αφήνοντας επί 15  ημέρες να ταλαιπωρούνται τουρίστες και κάτοικοι στην Σαμοθράκη, επιτρέποντας να δοθεί ένα μεγάλο χτύπημα στον τουρισμό.

Που τέλος, ξεκίνησε να δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπό της απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, καταργώντας την απόδοση ΑΜΚΑ και την ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία αρχίζοντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις σκούπα, τι στιγμή μάλιστα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς».

 

Facebook Comments