ΑρχικήΠολιτικήΦλωρίδης για Τέμπη: «Θα μπορούσε κάλλιστα η εξεταστική επιτροπή να προχωρήσει σε...

Φλωρίδης για Τέμπη: «Θα μπορούσε κάλλιστα η εξεταστική επιτροπή να προχωρήσει σε ανακριτική – Δεν υποβλήθηκε όμως αίτημα»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε για το θέμα των Τεμπών, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως και υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έκανε μια διερεύνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και με τον τρόπο που αυτή αποφάσισε. Όμως, όταν η Επιτροπή τελείωσε το έργο της, τότε συνεκλήθη η Ολομέλεια της Βουλής και στην Ολομέλεια συζητήθηκαν τα πορίσματα που δυστυχώς για τη χώρα μας κάθε κόμμα κάνει ένα ξεχωριστό πόρισμα. Εντάξει, δημοκρατική λειτουργία είναι. Όταν λοιπόν, συζητήθηκαν τα πορίσματα αυτά, μετά ετέθη το ερώτημα Υπάρχει κάποιο κόμμα ή υπάρχουν τριάντα βουλευτές που μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο, από ένα κατηγορητήριο και να πουν ότι μετά το πέρας της εξεταστικής και από στοιχεία που έχουμε και εκτός εξεταστικής από οπουδήποτε, μπορούμε να έχουμε στοιχεία, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τάδε, του τάδε, του τάδε, έτσι ώστε να καταλήξει η Βουλή εάν υπάρχει περίπτωση παραπομπής ή όχι πολιτικών προσώπων; Λοιπόν, αυτό το συνταγματικό δικαίωμα δεν ασκήθηκε από κανέναν (…). Δεν μπορώ να ερμηνεύω εγώ τον πρωθυπουργό. Εγώ πηγαίνω όπως το Σύνταγμα βάζει τα πράγματα στη σειρά. Το Σύνταγμα λέει εξεταστική επιτροπή. Εκεί μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις ότι πράγματι η εξεταστική επιτροπή δεν κάλεσε αυτούς που πρέπει να καλέσει και τα λοιπά. Σύμφωνοι. Όμως, όταν το υλικό της εξεταστικής επιτροπής και ό, τι άλλο υλικό υπάρχει απ’ έξω, καταθέσεις, δηλώσεις, οτιδήποτε μπορεί να περιέλθει στα χέρια των βουλευτών και των κομμάτων, αυτοί λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα ή είχαν τη δυνατότητα εδώ και ένα χρόνο να φτιάξουν ένα κείμενο και να πουν ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν, αυτά που δημοσιεύονται, αυτά που έχουν πει οι άνθρωποι στα κανάλια, αυτά που έχουν καταθέσει αλλού. Από τις εκθέσεις, λοιπόν, από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό το υλικό μπορεί να στοιχειοθετήσει μία πρόταση για δημιουργία προανακριτικής επιτροπής για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Εγώ λέω ότι αυτό το δικαίωμα δεν ασκήθηκε από τα κόμματα. Το γιατί δεν το άσκησαν είναι δικό τους θέμα, αλλά αυτή είναι η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας (…). Εγώ λοιπόν, λέω ότι αν έχεις μία καθαρή άποψη ότι πρέπει να διερευνηθεί ποινικά η συμπεριφορά πολιτικών προσώπων, (διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δηλαδή είναι κάτι που δεν μπορεί να το ελέγξει η δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη όταν συναντήσει πολιτικό, θα το στείλει στη Βουλή). Άρα, δεν ξεκίνησε η μόνη αρμόδια διαδικασία, η μοναδική διαδικασία που έχουμε στο Σύνταγμά μας και σε πάρα πολλές χώρες, ότι η Βουλή εκκινεί και συζητά και προχωρά τη διαδικασία της διερεύνησης ποινικών ευθυνών των Υπουργών. Τώρα αν το κάνουν στη συνέχεια, όπως έχουν δικαίωμα αν περιμένουν κάτι άλλο κτλ είναι δικαίωμά τους, αλλά πρέπει και ο κόσμος να ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Τίποτα για αυτό το φοβερό δυστύχημα δεν θα μείνει κρυφό – Η δίκη θα ξεκινήσει εντός του 2025 – Θα αποδοθεί δικαιοσύνη – Κανένα υλικό δεν χάθηκε

«Έχουμε διερεύνηση μιας μεγάλης ανθρώπινης τραγωδίας, η οποία είναι πολύπλοκη, έχει πάρα πολλές απαιτήσεις για να υπάρξει σωστή έρευνα, σωστά αποτελέσματα και ενδεχομένως σωστά συμπεράσματα. Επομένως, το ερώτημα του κόσμου εάν καθυστερεί ή όχι η δικαιοσύνη, απαντήθηκε με έναν πάρα πολύ καθαρό τρόπο ότι η Δικαιοσύνη όχι μόνον δεν καθυστερεί, αλλά κάνει με μεγάλη συνέπεια ένα μεγάλο ανακριτικό έργο, το οποίο είναι πραγματικά τιτάνιο έργο. Τώρα, υπάρχει το δεύτερο ερώτημα που είχε και ενδεχομένως έχει ο κόσμος, εάν εδώ έγιναν απόπειρες συγκάλυψης ή οτιδήποτε άλλο. Εξηγήσαμε τις προηγούμενες μέρες ότι σε μία υπόθεση που διερευνά η Δικαιοσύνη ως η μόνη αρμόδια για να τη διερευνήσει, εφόσον το δεχόμαστε αυτό, σε μια ανοιχτή δημοκρατία, όπως είναι η δική μας. Διότι, αν θεωρούμε ότι οι διερευνήσεις γίνονται στα καφενεία ή στα social media, τότε νομίζω η δημοκρατία παύει να υπάρχει. Η δημοκρατία λειτουργεί όταν οι συντεταγμένοι θεσμοί της κάνουν αυτό που έχουν αποστολή από το Σύνταγμα να κάνουν. Δηλαδή η δικαιοσύνη να ερευνά τα ζητήματα τα οποία την αφορούν και μόνο αυτή (…). Τίποτα για αυτό το φοβερό δυστύχημα δεν θα μπορούσε από τα πράγματα να μείνει κρυφό. Τίποτα. Όλα λοιπόν, είναι μέσα σε αυτό το φάκελο. Όταν ο ανακριτής ολοκληρώσει την έρευνά του και την ανάκρισή του, τότε ο φάκελος αυτός θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών. Και τότε, με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε εμείς τον περασμένο Φεβρουάριο, μόνοι μας, κόντρα στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισαγγελέας μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση αυτή κατευθείαν σε δίκη, να ορίσει δικάσιμο δηλαδή και να αποφευχθεί μία χρονοβόρος διαδικασία (…)», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο.

Όσο για το πότε προβλέπεται η έναρξη της δίκης σημείωσε «Δεν το γνωρίζω (…). Όλοι, εν πάση περιπτώσει, προσδιορίζουν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αυτή τη πραγματογνωμοσύνη. Κατά συνέπεια λοιπόν, όταν ο ανακριτής τελειώσει και στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, από κει και πέρα ο εισαγγελέας πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εκδώσει τα κατηγορητήρια, τα οποία κατηγορητήρια θα ορίζεται η δικάσιμος. Αν υποθέσουμε ότι ξέρω εγώ στον επόμενο 1, 1.5 ή 2 μήνες κλείνει η ανάκριση, λογικά υποθέτουμε ότι εντός του 2025 σίγουρα (…). Όσο μπορώ και παρακολουθώ τα πράγματα από τα δημοσιεύματα, δεν υπάρχει κάποιος που να ισχυρίστηκε ότι υλικό αφαιρέθηκε και εξαφανίστηκε, ότι πετάχτηκε στη θάλασσα. Όλοι λένε ότι πήγε εδώ, πήγε εκεί, πήγε κάπου, βρέθηκε αργότερα κτλ. Αλλά δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι υλικό από κει εξαφανίστηκε, μπορεί να βρέθηκε αλλού, μπορεί να μη φυλάχθηκε σωστά κτλ. Όλα αυτά μπορεί. Αλλά υλικό για να έχει φύγει και να έχει εξαφανιστεί δεν άκουσα να το ισχυρίζεται κάποιος. Εγώ λοιπόν μιλώ με βάση τα δεδομένα τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα. Δεν είναι δικές μου κατασκευές αυτές, αλλά εν πάση περιπτώσει και στο θέμα αυτό είναι αντικείμενο της δικαστικής έρευνας και η δικαστική έρευνα θα δείξει τι ακριβώς έχει γίνει και σε αυτά τα ζητήματα», επισήμανε τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης στον Θάνο Σιαφάκα.