ΑρχικήΠολιτικήΦλωρίδης: «Μέτρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που καθυστερούν τις επενδύσεις»

Φλωρίδης: «Μέτρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που καθυστερούν τις επενδύσεις»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξήγγειλε νομοθετικές αλλαγές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης της Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κατ’ επανάληψη επικρίνεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πολύ μεγάλου αριθμού αποφάσεων.

Αναλυτικά, ο κ. Φλωρίδης, στο πλαίσιο συνεδρίου (InvestGr Forum 2023) που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμες νέες ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων.

Οι αλλαγές στο ΣτΕ

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ θα χρεώνονται η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Έτσι, θα εξοικονομείται χρόνος, προκειμένου οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο, να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται οίκοθεν η εκδίκαση τους (δηλαδή από τον ίδιο τον εισηγητή της υπόθεσης) και να μην καθυστερούν, γενικότερα, η εκδίκαση των υποθέσεων και η έκδοση των αποφάσεων.

Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε πως «εάν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία, θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» και πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη Διοικητική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ, είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Σημειώνεται, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας -παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών- υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11.000 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Μείωση του χρόνου έκδοσης τελεσίδικης απόφασης από Εφετείο

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη και πως όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια στο εξής θα εκτίονται. Εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και η δεύτερη μόνο για λόγους υγείας και εφόσον προσκομιστεί βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, οι οποίες σύντομα θα είναι έτοιμες, και στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση τελεσίδικης απόφασης μέσα σε 550 ημέρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ