ΑρχικήΠολιτικήΦλωρίδης: Προανήγγειλε τη δημιουργία 13 νέων δικαστικών Μεγάρων

Φλωρίδης: Προανήγγειλε τη δημιουργία 13 νέων δικαστικών Μεγάρων

«Βάζουμε στη μάχη για την απονομή δικαιοσύνης 1000 δικαστές» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζοντας τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στον αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι μία αλλαγή που εκκρεμεί πάνω από 100 χρόνια. Γι αυτό παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στον 1ο βαθμό μέχρι να τελειώσουμε μία υπόθεση. Τώρα αυτό που κάνουμε είναι ότι περίπου 1000 δικαστές  εντάσσονται κανονικά στο δικαστικό σώμα και αναλαμβάνουν τις υποθέσεις με τους άλλους πρωτοδίκες.»

Είπε επίσης ότι ψηφιστεί διατάξεις που επισπεύδουν την εκδίκαση των αποφάσεων. Η κατάρτιση τους θα γίνεται σταδιακά. Αυτή η μεταβολή δεν είναι πατάς το κουμπί και έγινε. Θα εξελιχθεί μέσα στο χρόνο. Θα πάρουν την εκπαίδευση που πρέπει και στην πράξη αλλά και από την εθνική σχολή δικαστών.

Ο υπουργός γνωστοποίησε: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία συνομιλήσαμε και η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού κόσμου, είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν στο 100% σύμφωνη» με τον νέο χάρτη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη έχουν τύχει θετικής αποδοχής».

«Το κόστος για τον πολίτη αλλάζει. Γιατί τα στοιχεία τα οποία δώσαμε σήμερα δείχνουν ότι μια υπόθεση στο Ειρηνοδικείο κοστίζει για τον Έλληνα πολίτη περίπου 750 ευρώ και μια υπόθεση στο Πρωτοδικείο, που είναι μεγάλες υποθέσεις, είναι στα 300 σχεδόν. Θέλω να πω ότι έχεις μια εξοικονόμηση του κόστους του προϋπολογισμού, άρα δηλαδή της φορολογίας. Θα αλλάξει η πολιτική δικονομία το επόμενο διάστημα. Η πολιτική δικονομία είναι αυτή που ρυθμίζει τον τρόπο που δικάζουν τα δικαστήρια, για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Το αλλάζουμε και αυτό για να μπορέσει να υποστηριχθεί όλη αυτή η μεγάλη μεταβολή. Λοιπόν, όλα αυτά θα οδηγήσουν στο τέλος της τετραετίας στο να πιάσουμε το μέσο όρο έκδοσης μιας τελεσίδικης απόφασης που είναι 630 μέρες».

«Προχωράμε στην δημιουργία 13 μεγάλων δικαστικών Μεγάρων. Ανακαινίζεται εξ’ ολοκλήρου η Ευελπίδων. Περνάμε στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που σημαίνει ότι μια σημαντική επιτάχυνση θα έχουμε κι από κει».