ΑρχικήΠολιτικήΦλωρίδης: «Τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρενθεσίας»

Φλωρίδης: «Τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρενθεσίας»

Γιώργος Φλωρίδης: «Δεν είναι δικαίωμα η παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών – Μπερδεύουμε τις επιθυμίες με τα δικαιώματα».

Για τη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει πλέον στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως υπήρξε νομική ασάφεια μέχρι σήμερα, με «αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις» και «ποικίλες ερμηνείες», ενώ διευκρίνισε ότι κατά την άποψη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, «το δικαίωμα αυτό δεν προβλεπόταν ούτε στον προηγούμενο νόμο».

«Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μια περίπτωση στην οποία έγινε δεκτό σχετικό αίτημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι με τη νέα ρύθμιση τα πράγματα αποσαφηνίζονται πλήρως:
«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως δικαίωμα. Αυτά τα “βαφτίζουν” δικαιώματα, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε μπερδέψει τις επιθυμίες με τα δικαιώματα. Κάποιος έχει μια επιθυμία, τη διατυμπανίζει, και επειδή συμφωνούν άλλοι είκοσι, τη βαφτίζουμε “δικαίωμα”», σημείωσε.

«Ο άνδρας δεν τεκνοποιεί – Η γυναίκα είναι αυτή που κυοφορεί κατά φύση»

Ο υπουργός τόνισε ότι ο θεσμός της οικογένειας είναι πυρήνας της κοινωνίας και βασίζεται στη δυνατότητα διαιώνισης του ανθρώπινου είδους.

«Η γυναίκα είναι αυτή που τεκνοποιεί και κυοφορεί κατά φύση», είπε, επισημαίνοντας ότι τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Όταν μια γυναίκα έχει ιατρικό πρόβλημα, το δικαστήριο μπορεί να δώσει άδεια. Αλλά ο άνδρας δεν τεκνοποιεί – αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά», υπογράμμισε.

Τι γίνεται στο εξωτερικό – Ο κίνδυνος εκμετάλλευσης

Απαντώντας για το τι συμβαίνει με τα παιδιά που γεννιούνται στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητέρας, ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε:
«Αν έχει γίνει αναγνώριση στο εξωτερικό, τότε δεν απαιτείται διαδικασία αναγνώρισης στην Ελλάδα. Το ελληνικό δίκαιο αναγνωρίζει αυτό που επιτρέπεται από τον νόμο».

Παράλληλα, στάθηκε σε έναν βασικό λόγο που, όπως είπε, οδήγησε στην αλλαγή της νομοθεσίας:
«Η Ελλάδα κινδύνευε να μετατραπεί σε χώρα σκληρής εκμετάλλευσης γυναικών, που θα έρχονταν από το εξωτερικό για να τεκνοποιούν υπό το πρόσχημα της παρένθετης μητρότητας. Και μετά… “τρέχα γύρευε”», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη, υπάρχει πρόβλεψη – Όχι όταν παραβιάζεται η φύση»

Ο υπουργός επανέλαβε πως στα ετερόφυλα ζευγάρια, όπου υπάρχει τεκμηριωμένη αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει, το δικαστήριο μπορεί να δώσει άδεια παρένθετης μητρότητας.

«Εκεί τα πράγματα είναι κατά φύση. Και αυτό είναι το βασικό ερώτημα: αν παραβιάζεται ή όχι η φύση πάνω στην οποία συγκροτήθηκαν οι κοινωνίες και οι οικογένειες. Πρέπει να μπει φραγμός, για να αποκτήσουν τα πράγματα το σωστό τους περιεχόμενο», κατέληξε.