Φλώρος: «Τυχόν κρίση στο Καστελλόριζο θα επεκταθεί»

11 mins read

Μια κρίση στο Καστελλόριζο δεν θα περιοριστεί εκεί, αλλά θα εξαπλωθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε συζήτηση που είχε με τους διαπιστευμένους αμυντικούς συντάκτες.

Όπως γράφει η Καθημερινή και ο Βασίλης Νέδος, ο κ. Φλώρος υπογράμμισε ότι η έννοια της «σημειακής κρίσης» στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, καθώς «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλώρος ουσιαστικά αναφερόταν στο τι πρόκειται να πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασιστεί να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε πιθανή τουρκική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή προετοιμασία, καθώς γίνονται διαρκείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών και δοκιμές των σχεδίων. Οπως είπε, «ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πώς θα γίνει» και αυτό είναι γνωστό και ολοκληρωμένο σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, με τις σαφείς κατευθύνσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου κεντρικά. Μάλιστα, επί τούτω είπε ότι μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αυτά που λέει, αλλά αντιστοίχως «κι εμείς κάνουμε αυτά που λέμε».

Στη συζήτηση, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ο κ. Φλώρος δεν έκανε καμία εισήγηση, απλά απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μία από τις οποίες ήταν σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα σε περίπτωση προσβολής εθνικού εδάφους. Ο κ. Φλώρος επισήμανε ότι «όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», θέλοντας να επισημάνει κυρίως τη διαφορά της παραβίασης εδάφους σε σύγκριση με τις παραβιάσεις σε εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα.

Facebook Comments