ΑρχικήΠολιτικήΦώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου μίλησαν για τον Ανδρέα

Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου μίλησαν για τον Ανδρέα

Σε δύο παράλληλες χρονικά εκδηλώσεις, το Κίνημα Αλλαγής τίμησε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Χίου, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, στις μεγάλες του αποφάσεις και στις σημερινές προκλήσεις για το χώρο της κεντροαριστεράς.
“Ο Ανδρέας ήταν ένα σπάνιο πολιτικό ον. Και με ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ένας ελεύθερος, ανυπότακτος και ανυπόκριτος ηγέτης. Που αναζητούσε διαρκώς υψηλότερους και πλατύτερους ορίζοντες. Που διάβαζε τα γεγονότα πιο νωρίς απ΄ όλους μας. Ήταν διορατικός.” δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν αναφέρθηκε στη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κλείνοντας την ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως “είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη μας, η αφετηρία της δικής μας πορείας”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις προσωπικές στιγμές με τον πατέρα του, τους αγώνες του για τη δημοκρατία, αλλά και στη στάση που είχε σήμερα ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο.
“Είμαι σίγουρος όμως, ότι αν ήταν σήμερα εδώ ο Ανδρέας, θα έλεγε δύο πράγματα. Το πρώτο: οι κλειστές και φοβικές κοινωνίες, είναι καταδικασμένες να μαραζώσουν, να εγκλωβιστούν και να εκφυλιστούν. Ας πιστέψουμε πάλι στους εαυτούς μας. Στις δυνατότητές μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Το δεύτερο: Καλά και πώς περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα; Από τον καναπέ; Το σερφάρισμα στο κινητό; Τις φωτογραφίες στο Ίνσταγκραμ; Αν δεν γίνουμε εμείς ξανά οι φορείς της αλλαγής;” είπε σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του.