ΑρχικήΠολιτικήΦρίντριχ Μερτς: «Συγχαρητήρια σε όσους αποφάσισαν κατά του Grexit»

Φρίντριχ Μερτς: «Συγχαρητήρια σε όσους αποφάσισαν κατά του Grexit»

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα, τόνισαν νωρίτερα απόψε οι συνομιλητές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ίδρυμα «Κόνραντ Ανετανάουερ» και του έδωσαν συγχαρητήρια για την οικονομική και πολιτική πρόοδο που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμερτ και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σημείωσαν ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων επενδυτικός προορισμός και ένας ισχυρός πυλώνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μερτς παραδέχθηκε ακόμη ότι είχε αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα της απόφασης να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δήλωσε ωστόσο ότι εκ των υστέρων έκανε λάθος και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους αποφάσισαν κατά του Grexit.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ζημίωνε ιδιαίτερα τη χώρα του και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την ‘Αγκυρα.

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μίλησε από το Βερολίνο και το Ίδρυμα Adenauer, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός και ο Φρίντριχ Μερτς επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany-Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

Στην εκδήλωση που έγινε με κεντρικό θέμα την ελληνική οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της και τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», είπε.

Ήταν πετυχημένη η οικονομική πολιτική τόνισε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε πως «το χρέος μας μειώνεται, έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό ίσως σηματοδοτεί το κλείσιμο μια επώδυνης δεκαετίας». Τόνισε επίσης πως «η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια» και πως σήμερα «Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

Αν έπρεπε να δώσει έναν τίτλο, ο Πρωθυπουργός είπε πως αυτός θα ήταν: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».