Γ. Βρούτσης: Καμία περικοπή στις συντάξεις – Καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

18 mins read

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ήταν καλεσμένος της εκπομπής ‘’Ακραία Φαινόμενα και μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την χθεσινή ομιλία του τελευταίου, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό εργασίας για εργασιακό μεσαίωνα.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως ποτέ, ούτε εκείνος ούτε η Νέα Δημοκρατία, δεν υιοθέτησαν «λογικές γαλέρας μεσαίωνα», όπως τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με την αλλαγή αφίσας του ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως περιμένει να δει τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα εργασιακά δικαιώματα και τις συντάξεις, όπου σημείωσε ότι η κατάσταση για τα δικαιώματα των εργαζομένων βελτιώνεται και οι εργαζόμενοι θα βγουν κερδισμένοι. Επίσης, συμπλήρωσε πως στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο άνθρωπος.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Εργασίας  υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο που προτείνει αφορά την καταπολέμηση της μερικής εικονικής απασχόλησης. Ο εργοδότης που παράνομα επεκτείνει το ωράριο του εργαζομένου θα υποχρεούται να πληρώσει 12% παραπάνω.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως στόχος είναι η πλήρης απασχόληση. Επιπλέον δεσμεύτηκε για μείωση εισφορών κατά 5 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023. Μάλιστα θα γίνεται υποχρεωτικός επανέλεγχος σε όποιον πιάστηκε με αδήλωτη εργασία. «Τελειώνουμε για πάντα με τους μπαταχτσήδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Για να υπάρξει μάλιστα η δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου το υπουργείο Εργασίας θα προβεί στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τους παραβάτες αδήλωτης εργασίας.

Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που προτείνει, ο κ. Βρούτσης τονίζει πως θα δίνεται ως λύση σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση. Δεν θα μπορεί η οποιαδήποτε επιχείρηση να μπει στο «παραθυράκι» της εξαίρεσης.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε και τη δέσμευση της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση στις συντάξεις.

Τόνισε μάλιστα ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται τόσο μέσα από την αλλαγή του νόμου, όσο και μέσω της μείωσης των φόρων.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα έρθει νέος, αλλά αφού βγουν πρώτα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης μετά τις προσφυγές που έχουν κάνει οι συνταξιούχοι.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πρέπει να αλλάξουν ορισμένα άρθρα. Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά, δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να συνεχίσει να υπάρχει.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πάρουν τα εκκαθαριστικά τους περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, στους οποίους έχει γίνει επαναϋπολογισμός των συντάξεων τους, αλλά δεν έχουν πάρει τα εκκαθαριστικά τους.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν τα εκκαθαριστικά του Ιανουαρίου και στους επόμενους 2 μήνες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Facebook Comments