ΑρχικήΠολιτικήΓεωργιάδης: «Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό - Έγραψε χιλιάδες φάρμακα με τον ΑΜΚΑ...

Γεωργιάδης: «Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό – Έγραψε χιλιάδες φάρμακα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του»

Στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Όπως είπε λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου για τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης «έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση».

 

 

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».

«Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης».

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».