ΑρχικήΠολιτικήΓεραπετρίτης: «Ο Τσίπρας δεν φημίζεται για τα οικονομικά και τις διαπραγματεύσεις»

Γεραπετρίτης: «Ο Τσίπρας δεν φημίζεται για τα οικονομικά και τις διαπραγματεύσεις»

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να μιλήσει για το πακέτο στήριξης των 750 δις ευρώ που προτείνει η Κομισιόν.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η κατανομή των χρημάτων που αναλογούν, από το πακέτο, στην Ελλάδα και αν θα ακολουθηθεί η πολιτική του παρελθόντος, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές ανεπιστρεπτί, κι έχουν παρέλθει όχι μόνο γιατί στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται περισσότερο στον επαγγελματισμό – παρά σε οποιαδήποτε προσωπικά οφέλη – κυρίως όμως διότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών».

Κα πρόσθεσε «πλέον υπάρχει μια ευρύτερη και σκληρότερη λογοδοσία, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχος απέναντι στην κρατική εξουσία και κυρίως αισθάνομαι ότι αυτό που έχουμε, είναι ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρξει η επένδυση αυτή προς όφελος, όσο το δυνατόν, περισσότερων ανθρώπων. Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για τα χρήματα που θα εισέλθουν και τα οποία είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα που ανάλογη της δεν έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και, μακάρι να διαψευστώ, αλλά δεν θα έχουμε άλλη τέτοια μεγάλη ευκαιρία στο μέλλον. Εκεί που θα εστιάσουμε θα είναι στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, θα προσπαθήσουμε δηλαδή να οργανώσουμε το σύστημα της οικονομίας – της αγοράς – της κοινωνίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «παράλληλα με το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’ που τρέχουμε μέχρι το φθινόπωρο, υπάρχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό ρεύμα. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας πόρων, το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της νησιωτικότητας με νέες δομές, νέα οικονομικά εργαλεία. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξει μια σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και όλων των γεωγραφικών περιοχών».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «τα χρήματα δεν δοθούν εξ άπαξ, αλλά θα συναρτώνται με την έκδοση ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο θα συμβεί, είναι ότι θα υπάρχουν εκδόσεις – τιτλοποιήσεις χρεογράφων, οπότε ουσιαστικά η χώρα θα παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί σε ένα βάθος χρόνου, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα είναι έως και το 2027. Άρα, θα είναι σταδιακή η εκταμίευση, θα εξαρτάται από την θέση της κάθε χώρας, από την συμμόρφωση, από τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύονται τα πακέτα αυτά. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης και είναι προφανές ότι ο κύριος σκοπός τους είναι να αποκαταστήσουν ασυμμετρίες στην οικονομία».

Και συμπλήρωσε «σκοπός της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση να ενισχυθούν άμεσα οι πληττόμενοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που δυστυχώς είναι οι περισσότεροι και συνδέονται με τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, και σε δεύτερο επίπεδο να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι λογίζονται ότι έχουν σχετικώς παραμεληθεί τις τελευταίες όπως είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ισόρροπα η αγορά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του κ. Τσίπρα πως «αν η ύφεση ξεπεράσει το 4% θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης», ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε «τα οικονομικά του κ. Τσίπρα δεν φημίζονται για την ακρίβεια τους, όπως γνωρίζετε, όπως, επίσης, και η διαπραγματευτική του δυνατότητα. Ας αντιληφθούμε όλοι ότι τα 32 δις, είναι ένα ποσό το οποίο είναι δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος και την συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία και οφείλεται σε δύο παράγοντες: α) στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στο ότι κατέστη επιτέλους ένας αξιόπιστος εταίρος, μπαίνοντας για πρώτη φορά σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μας ήταν άγνωστα, και β) στο προσωπικό κεφάλαιο και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, θέλοντας με έμφαση εδώ να επισημάνω ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε με τις δικές τους πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις πολλά από αυτά τα οποία βλέπουμε σήμερα και τα αντιμετωπίζουμε ως αυτονόητα».

Τόνισε δε ότι «κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να κάνει προβλέψεις σε σχέση με την ύφεση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, κάθε θεσμός δίνει διαφορετικά μεγέθη και εκτιμήσεις σε σχέση με την ύφεση. Είναι προφανές ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα απαλειφθεί οριστικά η επιδημία, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επανεκκινήσουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε «πόσο πιο πολύ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν εκλογές από την σαφή δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να έχουμε εκλογές παρά μόνο στον συνταγματικώς προβλεπόμενο χρόνο».

Παράλληλα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε «ανασχηματισμός στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να γίνει. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι η κάθε κυβέρνηση, και ιδίως μια κυβέρνηση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της παρούσας διακυβέρνησης που στηρίζεται στην αξιοκρατία και στην αξιολόγηση, προφανώς έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα» και πρόσθεσε «σε κάποια στιγμή του βίου της παρούσας κυβέρνησης θα έχουμε νέα οργανωτική δομή, θα υπάρξουν νέα πρόσωπα, δεν είναι κάτι το οποίο είναι άμεσο».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «Εγώ δεν βλέπω μια μεγάλη κλιμάκωση. Όπως γνωρίζετε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντοτε ακροβατούσαν σε τεντωμένο σχοινί. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση. Παρατηρούμε τα γεγονότα, αλλά να έχουμε μια εικόνα σήμερα ότι η Ελλάδα μετά από δεκαετίες είναι πλέον ο ισχυρός παίκτης σε αυτό το δίπολο που εμφανίζεται στη ΝΑ Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «είναι ο ισχυρός παίκτης σε ότι αφορά την γεωπολιτική της ισχύ διότι οι συμμαχίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα τόσο περιφερειακά όσο και οικουμενικά είναι πολύ μεγαλύτερες και αποτελούμε πόλο σταθερότητας».

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά έχουμε μια νίκη επιχειρησιακή στο πεδίο. Είναι η νίκη την οποία πετύχαμε στον Έβροόταν η Τουρκία επιχείρησε, ουσιαστικά παραβιάζοντας κάθε έννοια αξίας του ανθρώπου, να χειραγωγήσει το μεταναστευτικό κύμα. Με την βοήθεια και της Ε.Ε. δείξαμε ένα μεγάλο σθένος και αποκρούσαμε αυτό το κύμα. Και σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να μιλάμε από θέση ισχύος».

Δείτε την συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη στην εκπομπή Briefing: