Γεραπετρίτης: «Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα οι πολιτικοί ταγοί να δίνουν το σωστό παράδειγμα»

29 mins read

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για την χώρα και την κοινωνία, «θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν».

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Alpha, και αναφερόμενος στις σημερινές συγκεντρώσεις κομμάτων, παρατήρησε εισαγωγικώς ότι «εδώ υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν, πέρα από την αυτονόητη τήρηση που οφείλουμε όλοι απέναντι στο νόμο, και με την κοινωνική ευθύνη και το κοινωνικό μήνυμα. Είναι αυτονόητο», υπογράμμισε, «ότι θα πρέπει σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν τις ελευθερίες τους συστηματικά, θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν».

«Η πρόθεση της κυβέρνησης», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, «δεν είναι να επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μέτρα αυταρχικά».

Και πρόσθεσε «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει μεγάλους συγχρωτισμούς». Κλείνοντας δε, τη σχετική απάντηση, μετέφερε την αίσθησή του ότι «όλα τα κόμματα θα επιδείξουν κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε σκηνές, οι οποίες θα είναι προσβλητικές για τους πολίτες».

Γεραπετρίτης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε αστικές συγκοινωνίες στα όριά τους, απαξιωμένες, και «έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχυθούν με νέα λεωφορεία». Πιο αναλυτικά, «πήραμε 200 νέα λεωφορεία τα οποία κυκλοφόρησαν στην Αττική, σχεδόν διπλασιάστηκε ο στόλος της Θεσσαλονίκης», ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως κυλιόμενα ωράρια στο Δημόσιο και το άνοιγμα των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει υπερσυσσώρευση.

Ενώ επικαλέστηκε δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει 65% πληρότητα στα λεωφορεία μόνο σε ένα 5% των ημερήσιων δρομολογίων, αλλά και διεθνείς μελέτες, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις οποίες «τα ΜΜΜ δεν συνιστούν πυλώνες υπερμετάδοσης», επίσης «η μετάδοση του ιού αποδίδεται σε λιγότερο από 1% στα ΜΜΜ».

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε «δουλεύουμε πολύ για να ενισχύσουμε κι άλλο τα ΜΜΜ και είναι από τα πεδία, στα οποία ελπίζω να αφήσουμε μια μικρή παρακαταθήκη».

Στα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι «όταν έλθει η κρίσιμη ώρα για να δούμε αν πρέπει να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, δηλαδή προς το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα έχουμε την αξιολόγηση των δεδομένων για να δούμε πού θα πάμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είμαστε σε μια κατάσταση σχετικής αλλά ελέγξιμης έξαρσης».

Με τη διαπίστωση δε, ότι «δεν είναι καθόλου ασφαλές να μιλάμε για τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι αντικειμενικό δεδομένο, σχετίζεται όμως με τον αριθμό των τεστ και με τη θετικότητα», ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε ότι «δεν υπάρχει απόλυτο μέγεθος που να μας λέει με ασφάλεια πότε πρέπει να ανοίξουμε».

Στον αντίποδα, «κρίσιμη συνισταμένη είναι το ποια είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουμε πολύ λίγα κρούσματα εάν έχουμε εξαντλήσει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό καθεστώς περιορισμού. Αντιθέτως αν έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά αντέχουμε ακόμα, και στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά».

Με τον υπουργό να περιγράφει τη δυνατότητα είτε να ανοίξει ενιαία η αγορά και η κοινωνία όποτε αυτό κριθεί από την επιτροπή των επιδημιολόγων ότι είναι εφικτό, είτε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία που αποδεδειγμένα αποτελούν μια πηγή ήσσονος μεταδοτικότητας, τόνισε και προανήγγειλε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα τεστ, χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων «για να έχουμε μια καλή στατιστική εικόνα πού βρίσκεται η μετάδοση στο μαθητικό πληθυσμό».

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε «η πρόθεση μας ήταν να έχουμε έναν κλειστό Νοέμβριο για την κοινωνία και την αγορά για να μπορέσουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο να έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας. Η ελπίδα μας είναι να έχουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε, με μεγαλύτερη ελευθερία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε τα Χριστούγεννα όπως τα είχαμε γνωρίσει. Ορισμένες δράσεις που είχαμε, δεν θα μπορέσουμε να τις έχουμε, η ελπίδα μας είναι το 2021 να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε όπως μας αξίζει».

Facebook Comments