Γεραπετρίτης: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους»

12 mins read

Ο υπ. Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα,  τονίζοντας πως  έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις, είπε.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας, ανέφερε ακόμα και ξεκαθάρισε ότι «Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

Ιστορική μέρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια της συνέντευξης. «Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα». Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμεναείπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…)Με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους»τόνισε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του.

«Αισθάμομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο υπουργός. «Ναι θα υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο, οι εντάσεις δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για παραγωγικές σχέσεις».

 

Facebook Comments