ΑρχικήΠολιτικήΓεραπετρίτης: «Η Τουρκία θα επαναξιολογήσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας –...

Γεραπετρίτης: «Η Τουρκία θα επαναξιολογήσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας – Κείμενο με τεράστια προβλήματα η συμφωνία των Πρεσπών»

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της Μονής της Χώρας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ του κόμματος ΝΙΚΗ, Ν. Παπαδόπουλου με θέμα «Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί νέα Τουρκική πρόκληση εις βάρος της Χώρας μας», ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ενώπιον της τουρκικής αντιπροσωπείας και του προέδρου Ερντογάν και ζήτησε να παραμείνει η Μονή της Χώρας, μουσειακή στον χαρακτηρισμό της, και να καταστεί εκ νέου κτήμα της ανθρωπότητας, με δυνατότητα του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά τα οποία περιέχονται εντός της μονής. Εκτιμώ ότι, με βάση την επίσκεψη αυτή και τα όσα διεμείφθησαν, θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι άκουσε και την κυρία Μπακογιάννη να λέει ότι η Μονή της Χώρας ανήκει παντού και όχι μόνο στους ορθοδόξους, όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και τους μουσουλμάνους και σε όλο τον κόσμο. «Τι είναι αυτά; Η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας ελληνορθόδοξης κληρονομιάς. Τα, δε, ψηφιδωτά σε αυτή, δημιουργήθηκαν από χέρια ορθοδόξων καλλιτεχνών, που, πριν τα κάνουν, τηρούσαν αυστηρή μετάνοια, προσευχή και νηστεία» είπε ο κ. Παπαδόπουλος..

Γεραπετρίτης: Χυδαιότητες τα περί συμμετοχής μου στη σύνταξη της συμφωνίας των Πρεσπών

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα και στα «επαίσχυντα και ντροπιαστικά, για δήθεν δική μου συμμετοχή στη σύνταξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι απλά χυδαιότητες, οι οποίες εκπορεύονται ακριβώς από ένα μισαλλόδοξο εθνικισμό. Και θα πω το εξής: Εγώ, όχι μόνο δεν είχα καμία συμμετοχή, αλλά επιπλέον δεν θα μπορούσα να είχα και καμία συμμετοχή ή γνώση, για τον απλούστατο λόγο ότι διαφωνώ θεμελιωδώς με τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία αποτελεί ένα νομικό κείμενο με τεράστια προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται συν τω χρόνω» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.