ΑρχικήΠολιτικήΓερμανικό βραβείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε Τσίπρα και Ζάεφ

Γερμανικό βραβείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε Τσίπρα και Ζάεφ

To βραβείο «Έβαλντ φον Κλάιστ» απονεμήθηκε στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών με Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, να κάνει λόγο για «ιστορικό επίτευγμα». Ο Ίσινγκερ είναι βετεράνος Γερμανός πρέσβης, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «ο πιο καλά δικτυωμένος πρώην διπλωμάτης της Γερμανίας».

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο πρωθυπουργών ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918, παρουσία 500 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες υπουργοί από όλον τον κόσμο.
«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ίσινγκερ.