ΑρχικήΠολιτικήΓεωργαντάς για πλαστά πιστοποιητικά: «Δεν υπάρχει “τρύπα” στο σύστημα– Θα τους βρούμε...

Γεωργαντάς για πλαστά πιστοποιητικά: «Δεν υπάρχει “τρύπα” στο σύστημα– Θα τους βρούμε τους λίγους επίορκους»

Για τις περιπτώσεις των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή αρνητικών rapid test μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «τρύπα» στο σύστημα, ενώ τόνισε ότι θα βρεθούν οι λίγοι επίορκοι.

Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, είπε: «Δεν υπάρχει “τρύπα” στο σύστημα. Τα όποια προβλήματα προκύπτουν από κάποιους ανθρώπους από μέσα στην αλυσίδα, οι οποίοι παραβίασαν το καθήκον τους. Δεν μπορείς να βάλεις έναν αστυνομικό για κάθε έναν από τους χιλιάδες ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η δικλείδα ασφαλείας είναι πως ξέρουν όλοι ότι έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, θα τους βρούμε. Είναι πολύ απλό. Και πραγματικά τους βρίσκουμε. Θα τους εντοπίσουμε τους λίγους επίορκους».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθεί η καταγγελία που έκανε στον σταθμό μας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας  και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, για γραφεία που διενεργούν rapid test. Ωστόσο, αντέτεινε ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος που ανοίγει ένα γραφείο να μπαίνει στο σύστημα και να καταχωρεί το αποτέλεσμα ενός τεστ, χωρίς να έχει την πιστοποίηση διαγνωστικού κέντρου. «Μόνο με τη συμμετοχή επίσημου διαγνωστικού κέντρου, του οποίου οι υπεύθυνοι θα παραβούν το καθήκον τους, μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το rapid δεν είναι απλώς μια χειρόγραφη βεβαίωση.

Ωστόσο, αντέτεινε ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος που ανοίγει ένα γραφείο να μπαίνει στο σύστημα και να καταχωρεί το αποτέλεσμα ενός τεστ, χωρίς να έχει την πιστοποίηση διαγνωστικού κέντρου. «Μόνο με τη συμμετοχή επίσημου διαγνωστικού κέντρου, του οποίου οι υπεύθυνοι θα παραβούν το καθήκον τους, μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το rapid δεν είναι απλώς μια χειρόγραφη βεβαίωση.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί επιτήδειων που βγάζουν αντίγραφο αρνητικές βεβαιώσεις rapid test και αλλάζουν το όνομα ή την ημερομηνία, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισήμανε ότι η εφαρμογή που σκανάρει τη βεβαίωση του τεστ για να επιτραπεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους, «διαβάζει» και το όνομα του κατόχου ο οποίος υποχρεούται – με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε – να αποδείξει τα στοιχεία του με επίσημο έγγραφο. «Αν γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει καμιά πλαστογραφία. Η ταυτοποίηση έχει προβλεφθεί να γίνεται και πρέπει να γίνεται», τόνισε., προσθέτοντας ότι «το σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, και μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να το «ξεγελάσει», όταν δεν ακολουθεί τα βήματα που έχουν προβλεφθεί, «είτε από δόλο, είτε από αμέλεια».

Για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών για εικονικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στην εμβολιαστική διαδικασία συμμετέχουν 7.500 λειτουργοί των δομών υγείας. «Αν βρέθηκαν 5 επίορκοι οι οποίοι προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν για δικούς τους λόγους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν, είναι ένα θέμα που διερευνάται από τις αρχές, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε άνθρωποι επιτελούν μια διαδικασία και παραβίασαν το καθήκον τους».

«Παραβιάζουν το καθήκον τους»

«Δεν μπορεί να έρθει κάποιος άσχετος από έξω και να εμφανίσει ένα πιστοποιητικό για εμβολιασμό που δεν έγινε. Πρέπει να είναι κάποιος μέσα από το σύστημα και να παραβιάσει το καθήκον του. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε από έξω να μπει στο σύστημα και να το παραβιάσει. Είναι λίγες οι περιπτώσεις και επειδή είναι ψηφιοποιημένο το σύστημα και αφήνουν “αποτυπώματα” οι όποιες πράξεις και ενέργειες του καθενός, έχουν κατά βάση εντοπιστεί και θα πρέπει μερικοί άνθρωποι να απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί ενώ είναι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν να εμβολιάζονται στην Καρδίτσα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν ήταν χειρόγραφες οι βεβαιώσεις δεν θα το βρίσκαμε ποτέ. Τώρα είναι εύκολο μέσα από συνδυαστικά στοιχεία, να καταλήξουμε σε ύποπτα στοιχεία και μετά να δούμε αν σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα δεν γίνεται αυτό που έπρεπε να γίνεται από τους λειτουργούς. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις και μετά την εγκύκλιο και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους ελέγχους, όσοι είχαν στο μυαλό τους τέτοιες σκέψεις για να ξεγελάσουν την κοινωνία και τον εαυτό τους, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Φαίνεται για παράδειγμα πόσοι έχουν αλλάξει Ταχυδρομικό Κώδικα από τον Ιούλιο και μετά και εμβολιάστηκαν σε άλλη περιοχή», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ