ΑρχικήΠολιτικήΓια το δίλημμα των ευρωεκλογών συζήτησαν Β. Μεϊμαράκης - Δ. Παπαδημούλης

Για το δίλημμα των ευρωεκλογών συζήτησαν Β. Μεϊμαράκης – Δ. Παπαδημούλης

Για την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, το δίλημμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και το νέο διπολισμό στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, συζήτησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Άμυνας, Bουλευτής και Eπικεφαλής του Eυρωψηφοδελτίου της ΝΔ, κ.Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Aντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κα.Πηνελόπη Γαβρά.

Ο κ.Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η Ευρώπη διέρχεται μία υπαρξιακή κρίση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με στροφή από την “αιώνια λιτότητα” στην ανάπτυξη, ζητώντας μεγαλύτερο κοινοτικό προϋπολογισμό. Υποστήριξε ότι αυτό μπορούν να το πετύχουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Δήλωσε όμως ότι για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απαιτείται “ένα ακόμη ευρύτερο μέτωπο που να περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς”, που θέλουν εμβάθυνση της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι “σε αυτή την πλευρά ανήκει ο Γιούνκερ αλλά όχι ο Ορμπάν”. Επικαλέστηκε δε τη ΝΔ όπως την είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής έλεγε πως δεν θέλει τους ακραίους.

Ο κ.Μεϊμαράκης από την πλευρά του δήλωσε: “Προσέρχομαι σε αυτή την εκλογική μάχη για να εκφράσω το μέσο Έλληνα που είναι και Ευρωπαίος”. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι παρωχημένες οι διαχωριστικές γραμμές αριστερά- κέντρο- δεξιά, διότι όπως είπε “υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι φιλοευρωπαίοι”. Εκτίμησε επίσης ότι “με ανθρώπους της αριστεράς μπορούμε να συνεννοηθούμε για μία Ευρώπη όπως τη θέλουμε, με ανθρώπους όπως ο κ.Παπαδημούλης” και χαρακτήρισε θετικό ότι σοβαροί πολιτικοί που έχουν αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωβουλή απέναντι στα άκρα που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ.

“Τα μνημόνια δεν έπεσαν από τον ουρανό ούτε τα επέβαλαν κάποιοι κακοί ξένοι. Μακριά από τους σοβαρούς πολιτικούς οι θεωρίες συνωμοσίας” δήλωσε ο κ.Παπαδημούλης, επιρρίπτοντας ευθύνες για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης πρωτίστως στην κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα και το χρέος που παρέδωσε το 2009 και δευτερευόντως στην κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί άργησε, όπως είπε, να συνειδητοποιήσει την κατάσταση.

Ο κ.Μειμαράκης διαφώνησε, υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας, παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι “λεφτά υπάρχουν” και αναρωτήθηκε: “Πολιτικοί δεν είμαστε κι εμείς; Εάν υπήρχαν λεφτά, έχουμε λόγο να πούμε λεφτά δεν υπάρχουν; Έχετε δει πολιτικό τόσο βιτσιόζο;” Υποστήριξε δε ότι η κρίση χρέους έγινε κρίση δανεισμού και η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ χωρίς προετοιμασία.

Ο κ.Παπαδημούλης και ο κ.Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τον Βίκτορ Ορμπάν και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες.

“Το ΕΛΚ είναι επιζήμιο να έχει στις γραμμές του τον Ορμπάν που μοιάζει περισσότερο με το Σαλβίνι ή τη Λεπέν, παρά με το Γιουνκερ και το Μεϊμαράκη” εκτίμησε ο κ.Παπαδημούλης. “Γίνεται πολλή συζήτηση για τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι και δεν καταλαβαίνω γιατί δε γίνεται για τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ, γιατί αυτή είναι η γραμμή που κυριαρχεί στο ΕΛΚ και θα το δούμε μετά τις ευρωεκλογές” απάντησε ο κ.Μεϊμαράκης.

Ο κ.Παπαδημούλης διέψευσε την εκτίμηση του κ.Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενταχθεί στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Εκτίμησε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Προέβλεψε πως οι επόμενες εκλογές θα είναι ανοιχτές στην έκβαση τους, θα είναι ντέρμπι, και δήλωσε: “Δε θα εκπλαγώ εάν το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεπεράσει το 70%”.