Γιατί στο Μαξίμου "ξορκίζουν" το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας

8 mins read

Παρά τα όσα από το πρωί διαρρέονται σχετικά με μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για το θέμα της πρώτης κατοικίας, τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και αυτό διότι θα υπάρξει λύση αποδεκτή από τους θεσμούς.

Στην πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για “μη λύση” υπό την έννοια ότι θα προστατεύονται από το νέο νόμο οι ” απολύτως απαραίτητοι δανειολήπτες”.

Τα δύο βασικά προβλήματα στη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ήταν η “περίμετρος” του νόμου δηλαδή πόσοι θα συμπεριλαμβάνονται στην πρόβλεψη για προστασία και η ομαλή διαδοχή από το νόμο Κατσέλη στο νέο νόμο χωρίς να γίνει κατάχρηση δικονομικών μέσων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ετσι, φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποχωρεί περαιτέρω από το μαξιμαλιστικό αρχικό της σχέδιο και η προστασία πρώτης κατοικίας θα αφορά πραγματικά αναξιοπαθούντες και μόνο για πολύ μικρά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση προφανώς συνυπολογίζει το κόστος για την ελληνική οικονομία από την αντίδραση των αγορών σε μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές όπως επίσης και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λύση θα επιτρέψει και στα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα (όπως οι 120 δόσεις) να έρθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα