Γκρίνιες λόγω ποσόστωσης-Ποιοι αντιδρούν στη ΝΔ

9 mins read

Αναστάτωση σε “γαλάζιους” πολιτευτές έχει προκαλέσει η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια.

Οπως αναφέρουν, αν ισχύσει σε κάθε εκλογική περιφέρεια- και όχι στο σύνολο της χώρας- η ποσόστωση 40% των γυναικών, τότε θα υπάρξει ένα “ντόμινο” αλλαγών ιδίως στις μικρές περιφέρειες όπου θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ανδρών και να αναζητηθούν γυναίκες για να ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Αντιδράσεις έχουν καταγραφεί ήδη σε εκλογικές περιφέρειες όπως η Ηλεία και η Μεσσηνία όπου τοπικά στελέχη αναφέρουν πως με την κατάθεση του νομοσχεδίου η συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα πρέπει ουσιαστικά να γίνει από την αρχή καθώς θα χρειαστεί να μπουν στη μάχη του σταυρού τρεις γυναίκες.

Προβληματισμός υπάρχει και σε τριεδρικές περιφέρειες όπως η Αρτα. Σύμφωνα με τοπικά στελέχη, το ψηφοδέλτιο έχει πέντε θέσεις και η ισχύουσα ρύθμιση προέβλεπε τη συμμετοχή μιας γυναίκες. Με την αύξηση της ποσόστωσης θα πρέπει να “κατέβουν” υποψήφιες τουλάχιστον δύο.

Στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν ότι με τη ρύθμιση αυτή θα υπάρξει πρόβλημα στις μικρές περιφέρειες όπου η συμμετοχή των γυναικών είναι περιορισμένη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόσθεταν ακόμη πως ακόμη και στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες δεν αποκλείονται αλλαγές καθώς πολλοί πολιτευτές έχουν ξεκινήσει ατύπως τον προεκλογικό τους αγώνα από νωρίς…

Facebook Comments