ΑρχικήΠολιτικήΓλαβίνας: «Γενικό έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα - Αντικειμενικές οι ευθύνες του κ....

Γλαβίνας: «Γενικό έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα – Αντικειμενικές οι ευθύνες του κ. Οικονόμου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, μίλησε σήμερα στον ρ/σ  «Παραπολιτικά 90,1» για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και για τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως ανέφερε  «Μιλάμε προφανώς για ένα απόλυτο φιάσκο. Στο ελληνικό Σύνταγμα έχουμε ένα βασικό άρθρο, το άρθρο 5 παρ. 2, που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καθήκον της πολιτείας, των οργάνων της και των σωμάτων ασφαλείας είναι να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό; Είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου είναι λίγες ημέρες υπουργός αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη στους επιχειρησιακούς, αλλά δεν όφειλε να ενημερωθεί; Δεν όφειλε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα; Εισέβαλλαν Κροάτες, ακροδεξιοί χούλιγκαν στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, αφαίρεσαν ζωή Έλληνα πολίτη και δεν υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;».

«Ανάλογο έλλειμμα ασφάλειας μπορεί να επικαλεστεί κανείς και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Έβρο με τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα, επικρατεί ένα γενικό έλλειμα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση εκλέχθηκε έχοντας ως πρόταγμα την επαναφορά της ασφάλειας τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί να χρεωθούν όλα τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακούς χωρίς καμία πολιτική ευθύνη» επισήμανε και πρόσθεσε: «Και δεν ζητάμε παραίτηση απλά του αρμόδιου υπουργού του κυρίου Οικονόμου για να πέσει “αίμα στην αρένα”, το ζητάμε ως αναφορά πολιτικής υπαιτιότητας και πραγματική απόδοση ευθυνών για τα πολύ σοβαρά λάθη που έγιναν, γιατί η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να αποτραπεί. Οι ευρωπαϊκές αρχές π.χ. Interpol, και αρχές ξένων κρατών ενημέρωσαν εγκαίρως και με πληρότητα τις ελληνικές αρχές, έκαναν δηλαδή πολύ σωστά τη δουλειά τους ενώ αντίστοιχα οι ελληνικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε προχειρότητα και αδιαφορία που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με την ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Αναφερόμενος στην οπαδική βία και την επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης των παραλείψεών της:«Λέγαμε προεκλογικά ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται καταρχήν στην ουσιαστική έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης και στον φόβο επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και στην απόλυτη επικοινωνιακή διαχείριση όλων των ζητημάτων με συνέπεια κάτω από την επικοινωνιακή διαχείριση να κρύβεται πολλές φορές ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το βάζουμε κάτω από το χαλί και δεν το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά, αυτό είναι το κόστος της επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των θεμάτων» επισήμανε, στη συνέχεια, ο Θ. Γλαβίνας και κατέληξε στην παρέμβασή του: «Το λέω αυτό με πολύ μεγάλη πίκρα και σκεπτόμενος τον πόνο της οικογένειας του Μιχάλη και όσων έχασαν τη ζωή τους από την οπαδική βία, που είναι τελικά οργανωμένο έγκλημα, αυτό πρέπει να το τονίζουμε. Και πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που είναι πράγματι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, στην ουσία του και όχι με ευχολόγια, είχαμε πολύ πρόσφατα και την υπόθεση με τη δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού αλλά δυστυχώς δεν κάναμε όσα έπρεπε για να αποτρέψουμε έναν ακόμη θάνατο. Άρα εν προκειμένω, είχαμε αδιανόητη έλλειψη επαγγελματισμού, έλλειψη συντονισμού και πρόληψης. Όλα αυτά, λοιπόν, κοστίζουν πάρα πολύ και προφανώς πρέπει να διορθωθούν το επόμενο διάστημα».