Η ελληνική πρόταση στην ΕΕ για τον τουρισμό: Ανοίξτε τα ταξίδια για Ευρωπαίους ως 15 Ιουνίου

13 mins read

Στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, την Τετάρτη, είναι το άνοιγμα των συνόρων στην Ε.Ε. και η σταδιακή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico, στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνική πρόταση.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστ ή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει.

Η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό

Όπως σημειώνει το Politico, η Αθήνα έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση αναφορικά με την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», υποστηρίζεται στο έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Σημειώνεται δε ότι η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Επιπλέον, προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι, υπογραμμίζοντας, εναλλακτικά, ότι δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Το Politico καταλήγει, λέγοντας πάντως, την στιγμή που οι Ευρωπαίοι ονειρεύονται διακοπές στην παραλία, οι ειδικοί ανησυχούν για το επόμενο κύμα της πανδημίας.

Facebook Comments