ΑρχικήΠολιτικήΗ πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων παρουσίασαν σήμερα βουλευτές του κόμματος σε συνέντευξη τύπου.

Η πρόταση του κόμματος για την ψήφο των αποδήμων. Η  πρόταση νόμου προβλέπει ότι, στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκτός Επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους μόνον από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας «εξωτερικού» των κομμάτων. Και περαιτέρω, προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής «χώρος» για την κατά το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση των εκτός Ελλάδας εκλογέων, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, ήτοι σε δεκαπέντε (15).

Στη συνέχεια η διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Στη  συνέντευξη μίλησαν  ο   Γενικός Εισηγητή Γ. Κατρούγκαλος, η  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Ε. Αχτσιόγλου και  ο Κώστας  Πουλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών (επί υπουργίας Α. Χαρίτση) για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.

Οι  βουλευτές  τόνιζαν ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση με την κυβέρνηση στη ψήφιση  ώριμων  θεμάτων στην τελική διαδικασία της αναθεώρησης όμως προϋπόθεση  είναι ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει για την αναθεώρηση του.  Δηλαδή θέματα που δεν έχουν τεθεί καθόλου από την προτείνουσα Βουλή, όπως η μείωση της πλειοψηφίας των 200 εδρών σε 180 για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, κτα τον ΣΥΡΙΖΑ  είναι αδιανόητο να θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός της αναθεωρητικής ύλης.

Αναφορά υπήρξε και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ότι η   εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρόσθεσαν  οτι περιμένουν  από τη ΝΔ να σεβαστεί τόσο την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη βουλή, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της.

«Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για εκλογή του Προέδρου με μόνον 151 βουλευτές παραβιάζει τις διαδικαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ερμηνεύεται τόσο από το ΣτΕ όσο και από το ΑΕΔ, γιατί κινείται αντίθετα προς την κατεύθυνση που αποφάσισε η προτείνουσα βουλή. Έρχεται σε αντίθεση όμως και με όσα ο ίδιος πριν λίγα χρόνια υποστήριζε, εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με την πρόταση της ΝΔ το 2014, η οποία δεν φέρει μόνον την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του σημερινού, Κ. Μητσοτάκη».