Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση επί των πορισμάτων της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων (από τη ΝΔ έλαβε το λόγο ο Θανάσης Πλεύρης) και θα οργανωθούν τρεις κύκλοι ομιλητών.
Περί τις 10.30 υπήρξε ένταση στην αίθουσα, με τον προεδρεύοντα να διακόπτει τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία.
Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνθέτεται από 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Φυσικά, στη συζήτηση θα μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα το επιθυμήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης, δικαίωμα λόγου θα έχει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η μυστική ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 9 το βράδυ. Εξ αιτίας των μέτρων για την Covid-19 η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ανά ομάδες των εκατό βουλευτών. Η κάθε μία ομάδα θα έχει στην διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της.
Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.
Οι ομιλίες
Επίθεση Θ. Πλεύρη στον ΣΥΡΙΖΑ για… ολοκληρωτισμό, με λίγη ακόμη τυμβωρυχία
«Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», τόνισε ο πρώτος ομιλητής-εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και την Γεωργία Τσατάνη και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.
Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή, τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι», επισήμανε.
«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του», υπογράμμσε ο κ. Πλεύρης.
«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!», είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση άσκησης δίωξης
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Δείτε την συζήτηση live εδώ.