Η απόγνωση από γκάλοπ, κότερο, Πολάκη έφερε το “λεφτά υπάρχουν” του Τσίπρα

32 mins read

Αλλαγή “ρότας” μέσω… Ζαππείου επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τρικυμία που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα αποθαρρυντικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κατακραυγή στον Πολάκη και οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες στο κότερο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός μετέβαλε το πρόγραμμά του υπό την ασφυκτική πίεση των γεγονότων και διοργάνωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο μοιράζοντας δεσμεύσεις, υποσχέσεις και παροχές.

Ο αρχικός προγραμματισμός του Μαξίμου ήταν να γίνουν οι οικονομικές εξαγγελίες την Παρασκευή το βράδυ κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η φωτογραφίες του στο κότερο άλλαξαν την ατζέντα της επικαιρότητας.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πριν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου  ότι με τα μέτρα αυτά «μηδενίζει το κοντέρ των ευρωεκλογών», αν και οι χθεσινές ανακοινώσεις πυροδότησαν εκ νέου σενάρια περί εθνικών εκλογών τον Ιούνιο. Είτε επειδή όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή υπέρ της ΝΔ και θα τους επιτρέψει να πάνε σε αμφίρροπη αναμέτρηση κεφαλαιοποιώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είτε επειδή η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη υπέρ της ΝΔ και δύσκολα διαχειρίσιμη για το διάστημα ως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε λοιπόν ότι στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Τα υπόλοιπα μέτρα παραπέμπονται για το 2020. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Για το 2019
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης
Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργ

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα