ΑρχικήΠολιτικήΗ βέβαιη υπερψήφιση του άρθρου 32: Ο νικητής τα παίρνει όλα

Η βέβαιη υπερψήφιση του άρθρου 32: Ο νικητής τα παίρνει όλα

Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η πρώτη έγινε στις 14 Φεβρουαρίου. Αυθημερόν γίνεται η συζήτηση και η ψηφοφορία.

Και όπως όλα δείχνουν, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η υπερψήφιση του άρθρου 32 με περισσότερες από 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. «Η μεθεπόμενη κάλπη όμως, αυτή των εθνικών εκλογών, θα είναι -και κλείνω με αυτό- και κάλπη όπου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν μόνο για ποια κυβέρνηση θέλουν. Θα ψηφίσουν και ποιο Σύνταγμα θέλουν. Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή είναι αυτή η οποία θα θέσει σε πραγματική και απόλυτη βάση την θεσμική πορεία του τόπου. Ξεκάθαρα και διακριτά», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Δηλαδή, ο νικητής των επικείμενων εθνικών εκλογών -που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα είναι αυστηρά τον Οκτώβριο καθώς δεν θέλει να κάνει “χάρες” στην αντιπολίτευση- θα μπορεί με 151 ψήφους να καθορίσει πως θα αναθεωρηθεί το άρθρο 32. Άρα, ο νικητής των εθνικών εκλογών τα παίρνει όλα καθώς η αλλαγή Προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020 δεν τον πτοεί, δεν επηρεάζει την κυβέρνησή του και μπορεί να ολοκληρώσει -πλην του συγκεκριμένου απρόοπτου- την τετραετία του ενώ θα καθορίσει και το περιεχόμενο του Συντάγματος.

Σημειωτέον, χθες στην Κοινοβουλετική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν όλα ρόδινα… Για την ακρίβεια μόνο ρόδινα δεν ήταν. Από το “μαλλιοτράβηγμα” Καββαδία-Μεγαλοοικονόμου περί lifestyle -και τον Πολάκη σφήνα να παρεμβαίνει υπέρ της δεύτερης λέγοντας ότι κι εκείνον δεν τον συμπαθούν οι μισοί στο ΣΥΡΙΖΑ- μέχρι τις κατηγορίες της Κασιμάτη στο Βούτση για τη διαρροή του ψηφοδελτίου της.

Ουδείς αποκλείει το “αντάρτικο” κυβερνητικών βουλευτών στο άρθρο 32, ωστόσο, οι 180 είναι σίγουροι. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, επίσης, και στην υπερψήφιση του άρθρου 3 για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους καθώς είναι οι μόνοι που το υποστηρίζουν και σε περίπτωση που δεν περάσει θα είναι προσωπική τους ήττα. Το άρθρο 3 στην προηγούμενη διαδικασία πέρασε μόλις με 151 ψήφους.