Η μεσαία τάξη «γκρέμισε» Τσίπρα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο

22 mins read

‘Όχι μόνο νίκη αλλά και ανατροπές πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη των ευρωεκλογών καθώς ο  Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης προς… απογοήτευση της Κουμουνδούρου.  Συνταξιούχοι, νέοι, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επέλεξαν τη ΝΔ παρά τη συνεχή προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου, τις προεκλογικές παροχές και τις υποσχέσεις οι οποίες έπεσαν στο κενό.

Οι αναλύσεις των exit polls δείχνουν ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις υποσχέσεις και στην παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα. Οι συνταξιούχοι δεν «τσίμπησαν» με την 13η σύνταξη, οι νέοι αρνήθηκαν να δώσουν τη ψήφο τους στον πρωθυπουργό και επέλεξαν το όραμα και το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πως είχε «καπαρώσει» τους δημοσίους υπαλλήλους,  διαψεύστηκε…

Σύμφωνα με την ανάλυση του exit poll,  στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας μια μεγάλη ανατροπή καθώς το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (ηλιακή ομάδα 25-34) η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (το 2015 είχε χάσει με διαφορά 13,8%) αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγικές ηλικίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο ανέξοδες υποσχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες λαμβάνοντας μόλις 20,9%.

Το ράπισμα ήταν ηχηρό για την Κουμουνδούρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9,9 μονάδες  ηλικιακή ομάδα 35 – 44 ενώ στην ηλικιακή ομάδα 45 – 54 τήθηκε με 9.2 μονάδες Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 64 ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 6,8 μονάδες
Στην ομάδα 65 +με 17,2%

Η υπεροχή της ΝΔ καταγράφηκε επίσης σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών.

Ακόμη  και στους δημοσίους υπαλλήλους, που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν «δικά τους» και φόβιζαν σε όλη την τετραετία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις,  η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%.

Υπενθυμίζεται ότι  το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7% ενώ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η  Ν.Δ. επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, τη στιγμή που το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά της τάξης του 14,1% .

Οι συνταξιούχοι δεν “τσίμπησαν” στις παροχές σύμφωνα με την ανάλυση της κάλπης. Ετσι  το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ έναντι 26,7% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες

Η κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

Ανατροπή υπήρχε όμως και στις γειτονιές της Αθήνας και της Κρήτης:

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ είχε χάσει το 2015 με 11,8%. Χθες κέρδισε με 9,8% πετυχαίνοντας ανατροπή της τάξης του 21,6%).

Στην Κρήτη, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς. Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης ήταν το 2007, ο νομός Ρεθύμνου. Σε αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. επικράτησε και στο Λασίθι και μάλιστα για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση.

Στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του Κυρ. Μητσοτάκη, η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22.27%. Χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

 

 

Facebook Comments