ΑρχικήΠολιτικήΗ ρηματική διακοίνωση της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε στον ΟΗΕ

Η ρηματική διακοίνωση της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε στον ΟΗΕ

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε την «επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».
«Καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη, η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουζαρίκ. Θερμά συγχαρητήρια έδωσε στις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς «για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι ο γ.γ. καλεί τα κράτη-μέλη, τους περιφερειακούς και οργανισμούς και άλλους διεθνείς εταίρους να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα τα οποία τα μέρη έχουν αναλάβει.