ΑρχικήΠολιτικήHandelsblatt: «Η Ελλάδα θωρακίζεται στα σύνορα με την Τουρκία»

Handelsblatt: «Η Ελλάδα θωρακίζεται στα σύνορα με την Τουρκία»

Στον φράχτη που κατασκευάζουν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο αναφέρεται η γερμανική Handelsblatt, παρουσιάζοντας την ελληνοτουρκική ένταση σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε άρθρο της με τίτλο: «Υπό το φόβο μεταναστών η Ελλάδα κατασκευάζει συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Τουρκία» η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «με φόντο τις πρόσφατες συγκρούσεις με την Τουρκία για τις οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα φοβάται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να ασκήσει νέες πιέσεις (σ.σ. στο προσφυγικό/μεταναστευτικό). Σχετικές ενδείξεις υπάρχουν ήδη: ελληνικοί αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι παρατηρούν αυξημένο αριθμό μεταναστών να μεταφέρονται με λεωφορεία στον Έβρο όπου επιβιβάζονται στη συνέχεια σε φουσκωτά. Οι τούρκοι συνοριοφύλακες φέρονται να μην εμποδίζουν τη δράση των διακινητών».

«Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο η Τουρκία διεύρυνε μονομερώς την περιοχή έρευνας και διάσωσης. Πλέον αξιώνει την ευθύνη για τη θαλάσσια διάσωση στα ανοικτά ελληνικών νησιών όπως της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κρήτης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια ”αυθαίρετη και παράνομη αξίωση”», προσθέτει η Handelsblatt.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα θέλει να προστατεύσει τώρα καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο στα πρότυπα των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Στο πλαίσιο αυτό η ακτοφυλακή σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος παρακολούθησης με κύριο στόχο να αποτρέπει την παράτυπη μετανάστευση από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά. […] Οι σχετικοί διαγωνισμοί για τις αναθέσεις έργων αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη χρονιά».

Πηγή: DW