ΑρχικήΠολιτικήΗ απάντηση Δένδια στον Βενιζέλο για το Άρθρο 2: «Όποιος ισχυρίζεται ότι...

Η απάντηση Δένδια στον Βενιζέλο για το Άρθρο 2: «Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική…»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Επιτροπής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», απάντησε έμμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος άφησε αιχμές για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε απαντώντας χωρίς να τον κατονομάσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο «Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση» συμπληρώνοντας πως «το να αναχωρούμε σε ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ακόμα το γνωστό ΑUKUS στην διατύπωσή του υπολείπετε αυτής της διατύπωσης της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας.

Τι είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με αιχμηρή δήλωση  ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σχολιάσει την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή και το περίφημο άρθρο 2 της Συμφωνίας.
Αφού αρχικά έδινε «συγχαρητήρια« για την συμφωνία παράλληλα έθετε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Αν υπάρχει στη συμφωνία «Ελλάδας – Γαλλίας – Συμμαχίας» η πρόνοια της αμοιβαίας συνδρομής για παραβίαση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.
Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής.