Κάλεσμα Παππά στον προοδευτικό κόσμο για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

20 mins read

Στην ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος, Νίκου Παππά.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο βουλευτής τονίζει ξεκάθαρα πως «επιδιώκουμε τη συνάντηση ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού προγράμματος», προσθέτοντας πως το κόμμα του έχει «την πρώτη ευθύνη να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού» αυτού του εγχειρήματος.

Οι δηλώσεις Παππά έρχονται ενώ το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση συνεργασίας αλλά και πολιτικού διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως τα δύο κόμματα τα χωρίζουν μικρές και μεγαλύτερες διαφορές κι έτσι είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ντε φάκτο, διά της λαϊκής ψήφου, ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο προοδευτικό τόξο. Έχει, λοιπόν, την πρώτη ευθύνη να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων, που κατ’ αρχήν θα ανασχέσουν αρνητικές εξελίξεις, αλλά και θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική προοδευτική προοπτική», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Παππάς, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε, η διακήρυξη αυτή αποτελεί «ένα ιστορικό κείμενο διότι αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο την κυβερνητική εμπειρία, αλλά και διότι αναδεικνύει εκ νέου τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, η οποία είναι μια συνολική πορεία αλλεπάλληλων ρήξεων και διαρθρωτικών προοδευτικών αλλαγών με επίκεντρο την ίδια τη δημοκρατία».

Όσο για το «μεγάλο στοίχημα» της παράταξής του, τόνισε πως δεν είναι άλλο από την «ιστορική υποχρέωση…» να δώσει στον κόσμο που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το νέο πρόσωπο της Αριστεράς που θέλει να είναι χρήσιμη για τον λαό».

Όσον αφορά το σήμερα και την ύφεση που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ο κ. Παππάς επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι απαιτείται γενναία δημόσια παρέμβαση και άμεσα μέτρα στήριξης. Στο σημείο αυτό τόνισε τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική: «Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία εμείς κινούμαστε αντίθετα από τη Ν.Δ., η οποία έχει εκχωρήσει τον σχεδιασμό του αύριο στις τράπεζες, των οποίων η λογική είναι αντίθετη με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας».

Τέλος, για τα περί προσφυγής στον ESM, υπογράμμισε πως αυτό «σημαίνει Μνημόνιο… και μάλιστα μόνο για 4 δισ., τα οποία μπορούν να αντληθούν από τις αγορές».

«Τα περί προσφυγής στον ESM τα επαναφέρουν κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι υποστήριζαν την προοπτική των γραμμών στήριξης του ESM ακόμη και όταν η Ελλάδα πετύχαινε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Μάλλον έχουν βάλει στο μάτι και τα 15 δισ. του “σκληρού” μαξιλαριού, ενώ επιθυμούν και εξωτερικούς καταναγκασμούς για να μονιμοποιηθεί ένα πτωχευτικό δίκαιο όπως αυτό που ετοιμάζει η Ν.Δ. και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

Facebook Comments