Κ. Καραμανλής: 130 εκατ. κόστισαν οι ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης

33 mins read

Ο Νίκος Ταχιάος και ο Νίκος Κουρέτας εγκρίθηκαν σήμερα από την πλειοψηφία της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό μετρό ΑΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής μιλώντας για το μετρό Θεσσαλονίκης και τον σταθμό Βενιζέλου αποκάλυψε το ποσό που έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα για να γίνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου είμαστε στο σημείο μηδέν έχει μπει μόνο η πλάκα και τίποτε άλλο. Η λύση της απόσπασης της και επανατοποθέτησης των αρχαίων θα είναι πολύ πιο σύντομη και πιο φτηνή.

Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών σε όλο το μετρό από τότε που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα 135 εκατομμύρια και δεν έχουμε ακόμα τελειώσει. Το μουσείο της Ακρόπολης έγινε με λιγότερα λεφτά. Τα συμπεράσματα μπορεί να τα βγάλουν όλοι. Να σεβαστούμε τα αρχαία αλλά να μην πηγαίνουμε σε μια διαδικασία απίστευτων υπερβολών».

Ο κ. Καραμαλής απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ακόμη κι αν το μετρό λειτουργούσε στα μέσα του 2020, οπως λενε οι τέως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου θα έπρεπε στη συνέχεια να σταματήσει εκ νέου την λειτουργία του για έξι μήνες προκειμένου να ετοιμαστεί και να ενταχθεί σε αυτό και ο σταθμός Βενιζέλου.

«Επιμένετε ότι το μετρό θα ήταν έτοιμο το 2020, αλλά όταν ακούγονται αυτά ο τεχνικός κόσμος στην Θεσσαλονίκη μας αντιμετωπίζει με ασόβαρο τρόπο.

Ακόμη κι αν ξεκινούσε η λειτουργία του μετρό το 2020 θα έπρεπε μετά να σταματήσει για έξι μήνες προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου.

Ο Γενικός διευθυντής του έργου που είναι από το 2010 μας είπε ότι αν προχωρήσουμε στην λύση τα αρχεία να μείνουν εκεί και να κατασκευαστεί το μετρό θα καθυστερήσουμε πολύ περισσότερο και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.»

Ιδιαιτέρως επικριτική για τους αρχαιολόγους της Θεσσαλονίκης αλλά και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο έργο ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.

« Υπάρχει μία λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου, ο χρόνος μετριέται σε αιώνες κατά συνέπεια και η αρχαιολογική ανασκαφή μπορεί να κρατήσει αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης. Τα αρχαία είναι για να φυλάσσονται αλλά και για αναδεικνύονται.»

Μάλιστα η κ.Μπακογιάννη ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να της απαντήσει τι θα γίνει και με το τραμ της Αθήνας που έχει σταματήσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης.

«Το τραμ της Αθήνας έχει σταματήσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Τι θα κάνετε με αυτό το θέμα. Θα επιβαρυνθεί πολύ η κυκλοφορία ενόψει του ελληνικού πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την λειτουργία του τραμ».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Κώστα Καραμανλή για τα έργα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στο μετρό Θεσσαλονίκης.

«Με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου το μετρό έχει προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά στη Θεσσαλονίκη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση εφόσον έγινε δουλειά. Άλλωστε και η αντιπαράθεση μου με τον κ. Σπίρτζη ήταν πάντα πολιτική. Ήταν λάθος μου που δεν έκανε αυτή την αναφορά στην πρωτολογία μου.»

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την ανταπάντηση του Γιάννη Δραγασάκη ο όποιος είπε «χαίρομαι που με την τοποθέτηση αυτή αποκαταστάθηκε η αλήθεια και η τάξη».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αναφορά του Κώστα Καραμανλή.

«Χαίρομαι που δώσατε μια πολύ τολμηρή απάντηση, πρέπει το μετρό να το βγάλουμε έξω από τις στείρες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις. Η απάντηση στην δευτερολογία σας έδωσε το πραγματικό στίγμα της κυβέρνησης».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο τέως υπουργός του ΣυΡιζΑ Νίκος Φίλης εξαπέλυσε επίθεση στο Νίκο Ταχιάο.

«Ο Ταχιάος είναι εδώ ως αποτυχών πολιτευτής. Είναι μια κακή παλαιοκομματική πολιτική. Δεν πρέπει να αναβιώσει και να ενισχυθεί η λογική οι αποτυχόντες για κάποιο λόγο στην πολιτική να εμφανίζονται ως επιτυχόντες η εν δυνάμει επιτυχόντες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.»

Στην επίθεση Φίλη απάντησε ο Κώστας Καραμαλής καλύπτοντας τον κ. Ταχιάο.

«Ο κ.Ταχιάος πέρα από υποψήφιος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος έχει ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό, είναι τεχνοκράτης και θα είναι καλύτερο να τον αφήσουμε στη θέση του και να τον κρίνουμε όλοι μαζί και να μην κάνουμε αυτές τις αυθαίρετες κρίσεις. Δε σημαίνει ότι κάποιος που κατέβηκε στο πολιτικό στίβο και δεν κατάφερε να εκλεγεί πρέπει να αποκλείεται από μία άλλη δημόσια θέση. Να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι ισοπεδωτικά αλλά κατά περίπτωση»

Στον Νίκο Φιλη απάντησε και ο κ. Ταχιάος λέγοντας ότι τον ενόχλησε ο χαρακτηρισμός πολιτευτής που του έδωσε.

«Ο όρος πολιτευτής είναι ένας όρος που δεν θα τον έλεγα για ανθρώπους που έχουν μπει στην πολιτική από νεαρή ηλικία όπως εγώ. Είναι πραγματικά ένας όρος που με ενόχλησε. Τώρα για το αποτυχημένος όπως είμαι περήφανος για τις επιτυχίες μου είμαι περήφανος και για τις αποτυχίες μου. Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε φτιάχνουν. Από τη δουλειά μας θα κριθούμε.»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα