ΑρχικήΠολιτικήΑυξήσεις σε φάρμακα φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης

Αυξήσεις σε φάρμακα φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης

Τον τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων αλλάζει η κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασαν το βράδυ της Τρίτης, οι υπουργοί Υγείας, ο Αν. Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση προκαλεί ερωτηματικά στην αντιπολίτευση για τη σκοπιμότητά της, καθώς με βάση την τροπολογία οι τιμές θα καθορίζονται πλέον σύμφωνα με τις μέσες τιμές των δύο χαμηλότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα καθορίζονται με βάση το μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28 μελών ενώ με την τροπολογία Ξανθού – Πολάκη θα καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τιμών στις 19 χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ.

Από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία.”

«Προχωράμε σε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με το οποίο για πρώτη φορά ασκείται διαφανής, τίμια, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα” είχε δηλώσει νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός.

“Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και εξήγησε ότι για τους κωδικούς που αυξάνονται, η αύξηση σημειώνεται όταν πρόκειται για κωδικούς που βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη (μέση) τιμή της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι ενώ ο δικός του νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης. «Προβλέπεται αύξηση έως και 10%.

Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό «πόσα πήρες». Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι’ αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη; Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά. Τους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε», είπε σημειώνοντας ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι  τιμές σε πολλές άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε με ένταση και έκανε λόγο για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. «Πραγματικά προκαλείτε κ.Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για ένα αποδεδειγμένο, διαχρονικό σκάνδαλο που το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ισχύει. Δεν είναι σκευωρία. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στελέχη, όχι όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και έφερε στο δημόσιο διάλογο το πάρτι στην Υγεία. Έρχεστε εδώ για να λαϊκίσετε. Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα.