ΑρχικήΠολιτικήΚατώτατος μισθός: Ξεκινά η διαβούλευση για την αύξηση του - Τι προτείνει...

Κατώτατος μισθός: Ξεκινά η διαβούλευση για την αύξηση του – Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στο πεδίο μεταξύ 676 και 682 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Σημειώνεται δε ότι στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι και ο  υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας, ενώ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε θετικός.

Χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας είπε «Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» και πρόσθεσε πως «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη Βουλή πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022.

Ακόμη, προβλέπει την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

Όπως επισημαίνεται, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς» και κατηγορεί την κυβέρνηση για υπαναχώρηση απο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει «Αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για “πολλές και καλές δουλειές”» και χαρακτηρίζει την πρότασή του ρεαλιστική.