Κεντροαριστεροί στην προθέρμανση για τα υφυπουργεία

22 mins read

Έχετε δει πόσο γρήγορα τρέχουν, πάνω-κάτω τις γραμμές του γηπέδου οι παίχτες που είναι στην προθέρμανση, για να μπουν ως αλλαγή και να πάρουν και εκείνοι έστω  λίγα από τα πολυτιμά λεπτά του αγώνα, στο γήπεδο.
Έχετε δει με πόση προσμονή περιμένουν ένα νεύμα του προπονητή για να σηκωθούν και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται. Μερικές καλές φάσεις, λίγη τύχη και μπορεί να μπουν στην βασική σύνθεση.
Κρατήστε τις εικόνες και πάμε για ανασχηματισμό… Στο Μαξίμου δεν υπάρχει ούτε ένας που να αμφισβητεί πως θα γίνει και μάλιστα σε λίγο καιρό, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός. Γνωρίζουν καλά ότι οι δομικοί ανασχηματισμοί φέρνουν εμπλοκές, ειδικά από όσους μένουν εκτός κυβερνητικού σχήματος και πως τα πολλά πειράματα δεν είναι για την τελική ευθεία πριν τις κάλπες.
Μιλούν για έναν ανασχηματισμό που θα έχει στο επίκεντρο του υφυπουργεία, άλλωστε εκεί υπάρχουν ήδη κενές θέσεις τόσο επειδή αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ αλλά και επειδή η Κατερίνα Νοτοπούλου με τον  Νάσο Ηλιόπουλο, θα είναι υποψήφιοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.  Ο Αλέξης Τσίπρας και στενοί του συνεργάτες επεξεργάζονται την τοποθέτηση στελεχών που προέρχονται από την κεντροαριστερά, με στόχο να τονίσουν την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση, του Σπύρου Δανέλλη, του Νίκου Μπίστη, του Δημήτρη Χατζησωκράτη, του Σωτήρη Βαλντέν και άλλων από την «δεξαμενή» της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.  Μάλιστα το όνομα του Δημήτρη Χατζησωκράτη έχει συζητηθεί για την κάλυψη της θέσης που αφήνει κενή ο Νάσος Ηλιόπουλος,  για υφυπουργός Εργασίας. Έτσι θα μπορούσε να ανοίξει και ένας δίαυλος ακόμα, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Σπύρο Λυκούδη, που μαζί με άλλα στελέχη από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς κινούνται σε κοινή κατεύθυνση μετά την διαγραφή του πρώτου από το ΚΙΝΑΛ, μέσω  της πρωτουβουλία «Για μια Νέα Αρχή».
Αρκετοί όμως στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το άνοιγμα στην κεντροαριστερά δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω της υπουργοποίησης  τους, υπάρχει και δεύτερος χρόνος, αυτός της εκλογικής μάχης, όπου αρκετοί θα μπορούσαν να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Γιάννη Ραγκούση έχει συζητηθεί να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και για τον Σπύρο Δανέλλη μια θέση στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
Μεταξύ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στην λογική του κόμματος, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η μόνη αξιόπιστη, δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή είναι αυτή της αξιοποίησης και άλλων νέων στελεχών από την νέα γενιά.  Οι ίδιοι τονίζουν ότι τα στελέχη της κεντροαριστεράς που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλη φθορά σε συνδυασμό με χαμηλή δυναμική και ισχνή κοινωνική επιρροή.
Αν αυτή η σχολή επικρατήσει τότε οι κεντροαριστεροί θα καούν στην προθέρμανση. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κάνει με αρκετά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ακόμα και για θέσεις Γ.Γ. σε Υπουργεία. Τους αφήνει για καιρό να ζεσταίνονται…
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο άγχος του πρωθυπουργού δεν είναι το πότε θα τοποθετηθούν κεντροαριστεροί στο κυβερνητικό σχήμα αλλά πότε επιτέλους θα αποδώσουν δημοσκοπικά, τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο. Αυτά θα κρίνουν και τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών, προφανώς και του ανασχηματισμού.

Facebook Comments