ΑρχικήΠολιτικήΚεραμέως για σχολεία: «Έχουμε σε αναστολή 3 τμήματα από τα 80.000, παρά...

Κεραμέως για σχολεία: «Έχουμε σε αναστολή 3 τμήματα από τα 80.000, παρά τις Κασσάνδρες»

Στο Action24 και στην εκπομπή «BrainStorming» με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό βρέθηκε καλεσμένη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ημερών, τόσο με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και των όσο συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι τα σχολεία άνοιξαν για «Παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους καθώς τα παιδιά έχουν υποφέρει», ενώ έκανε γνωστό ότι από τη μέρα που άνοιξαν έχουν γίνει 1,6 τεστ «Ο μεγαλύτερος οριζόντιος έλεγχος που έχει γίνει. Εντοπίστηκαν 30.000 κρούσματα τα οποία δε θα είχαν εντοπιστεί διαφορετικά. Αυτά θα είχαν κοινωνικές επαφές και θα κινδυνεύαμε να έχουμε μέχρι και 300.000 κρούσματα».

Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έχουμε μαζικές μεταδόσεις με ανοιχτά σχολεία ανέφερε «Αν είχαμε μαζικές μεταδόσεις θα είχαμε κλείσει τμήματα. Έχουμε σε αναστολή 3 τμήματα από τα 80.000», ενώ για το 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα, ένα θέμα το οποίο κάνει σκληρή κριτική αντιπολίτευση, ήταν ξεκάθαρη «Δεν ισχύει απλά το 50+1. ‘Εχουν μπει επιπλέον φίλτρα, όπως ότι μόλις βρεθεί ένα κρούσμα κάνουν όλα τα παιδιά κάθε μέρα τεστ. Μάλιστα όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη το 80% των μαθητών που βρέθηκε θετικό δεν κόλλησε συμμαθητή. Κάνουν όλοι τεστ καθημερινά. Self test και rapid. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί»

Για το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών η Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό ότι έχουμε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό, συγκεκριμένα «Το 85% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, ενώ στους καθηγητές Πανεπιστημίου ξεπερνάει το 95%». Μάλιστα έκανε σαφές ότι «Όποιος δεν τηρεί τα μέτρα παραπέμπεται». Στο σημείο αυτό έφερε παράδειγμα δάσκαλο που δε φορούσε μάσκα «Ο συγκεκριμένος έφυγε από το σχολείο». Έκλεισε το θέμα των εκπαιδευτικών, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση προέβλεψε τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό «Έχουν δρομολογηθεί 4.000 προσλήψεις αναπληρωτών.

Στην ερώτηση του Σταμάτη Ζαχαρού για το δημοσίευμα του «Cretalive» στο οποίο υπάρχει καταγγελία γονιών για τμήματα που θα έπρεπε να δουλέψουν μέσω webex και δεν εμφανίστηκαν οι καθηγητές, είπε πως «Θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες» και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην τηλεκπαίδευση και στο πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η κοινότητα για να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον. Μάλιστα παρουσίασε έρευνα Γερμανικού ιδρύματος που έδειχνε την χώρα μας που ήταν σε βαθμό ετοιμότητας στην 22η θέση εκτοξεύτηκε στην 6η «Αυτό πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για να γίνουν τα μαθήματα παρά τις δυσκολίες. Τους ευχαριστώ».

Σε ότι αφορά τις καταλήψεις στα σχολεία και αν υπάρχει πλαίσιο να σταματήσει αυτό το φαινόμενο η Νίκη Κεραμέως είπε πως «Από πέρυσι προβλέπεται αμέσως τηλεκπαίδευση. Όσοι απουσιάζουν παίρνουν κανονικά απουσία. Και όπως ξέρετε οι απουσίες έχουν συγκεκριμένα όρια».

Ο κύριος Ζαχαρός ρώτησε την Νίκη Κεραμέως για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς  και για τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια εν μέσω Όμικρον που διοργανώνουν. «Τους ελέγχει κανείς αν τηρούν τα μέτρα;», με την Υπουργό Παιδείας να απαντά «Το έχουμε αποδείξει ότι ελέγχουμε τα πάντα. Μάλιστα να σας πω ότι οι ηγεσίες τους μας είχαν ζητήσει να γίνονται τεστ και στους εμβολιασμένους και το κάναμε δεκτό».

Κληθείς  να σχολιάσει την δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη «Καθηγητής, φίλος της ΝΔ, που σύμφωνα με τα ΜΜΕ φέρεται βουτηγμένος σε δύσοσμες υποθέσεις, ακόμη και παιδεραστίας, επιβραβεύεται με θέσεις σε δημόσιους φορείς» η κυρία Κεραμέως απάντησε «Υπήρχαν δυο καταγγελίες. Έχει ασκηθεί μια μήνυση από συνάδελφο του για τοκογλυφία. Υπαρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που ακολουθείται. Η εισήγηση του Πανεπιστήμιου ομόφωνα ήταν να μην τεθεί σε αργία. Για την περίπτωση παιδεραστίας δεν έχει έρθει μήνυση και δίωξη. Έχει έρθει μαιλ από καθηγητή στις 29 Δεκεμβρίου και 31 προωθήθηκε στο Πανεπιστήμιο» και έκλεισε λέγοντας πως «Από πέρυσι το καλοκαίρι δεν βρίσκεται σε καμία κομματική θέση».

Τέλος για την παρουσία της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιακών χώρων δήλωσε «Έχουμε πολλές περιπτώσεις που η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν βλέπει εγκληματικές πράξεις. Γι’ αυτό το 19 προχωρήσαμε στην κατάργηση του Ασύλου. Από κει και πέρα είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας πότε θα μπει. Η εικόνα πάντως των Πανεπιστημίων έχει αλλάξει. Βλέπουμε εξαιρέσεις που πριν ήταν κανόνας. Έχουμε όμως δρόμο ακόμα»