ΑρχικήΠολιτικήΚεραμέως: «Από Σεπτέμβριο και τα 4χρονα στα νηπιαγωγεία» -Έτσι θα γίνουν οι...

Κεραμέως: «Από Σεπτέμβριο και τα 4χρονα στα νηπιαγωγεία» -Έτσι θα γίνουν οι πανελλήνιες

Για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, τα self tests στα σχολεία και τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο.

Αναφερόμενη στις πανελλαδικές εξετάσεις, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «όλα δρομολογούνται ακριβώς εντός του χρονοδιαγράμματος. Ξεκινούν οι πανελλαδικές την Δευτέρα 14 Ιουνίου για γενικά λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα επαγγελματικά λύκεια. Γι’ αυτό τον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει τα βασικά μαθήματα και μετά θα περάσουμε στα ειδικά. Άρα είμαστε στο κανονικό χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε «Θυμίζω ότι η ύλη έχει μειωθεί κατά 25-30% ανάλογα με το μάθημα, αντιλαμβανόμενοι την πίεση» των μαθητών.

Όσον αφορά τις βάσεις τόνισε ότι «έχουν ψηφιστεί ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν οι μαθητές έτσι ότι θα μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν».

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας σημείωσε «όταν η πολιτεία επιτρέπει να μπαίνει κάποιος με βαθμό 0,6/20 ή 1/20, αυτόν τον έχουμε κοροιδέψει. Τον έχουμε οδηγήσει σε αδιέξοδο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγει από το πανεπιστήμιο».

Ερωτηθείσα για τις βάσεις, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «δεν είναι οριζόντια η βάση. Η βάση του 10 δεν είναι οριζόνται για όλους για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι να μην εξαρτάται από το πόσοι μπαίνουν από την εκάστοτε ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων. Και το δεύτερο είναι ότι μπορεί ένα πανεπιστήμιο να θέλει να βάλει διαφορετική βάση σε μια υψληλόβαθμη σχολή και κάποιος άλλος να θέλει να βάλει χαμηλότερη. Άρα, με το σύστημα αυτό επιτρέπουμε σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίζει έναν συντελεστή. Τι είναι ο συντελεστής; Ας πούμε ότι είναι το 80% επί του μέσου όρου των βαθμών των υποψηφίων».

Όσον αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη, η υπουργός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, τονίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε περισσότερα από 10 πανεπιστημιακά τμήματα. Τα τμήματα αυτά τις περισσότερες φορές δεν έχουν καν καθηγητές. Ήταν άκριτος λαϊκισμός αυτό που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια».

Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει μόνο ο ακαδημαϊκός δρόμος, αλλά «υπάρχει και η κατάρτιση. Για πρώτη φορά φέτος τα παιδιά θα μπορούν να συμπληρώνουν μηχανογραφικό για το πανεπιστήμιο, καθώς και ένα παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, εκτός από το διαδίκτυο και την ανάρτηση στα σχολεία, «μπαίνει και ένας τρίτος τρόπος με ενημέρωση με sms στο κινητό τους».

Ερωτηθείσα για τη μη διεξαγωγή των προαγωγικών και των απολυτήριων εξετάσεων, η κ.Κεραμέως είπε ότι «αποφασίστηκε να μην γίνουν για να αξιοποιηθεί αυτός ο πολύτιμος χρόνος και να μπορέσουν να εμβαθύνουν περισσότερο τα παιδιά στην ύλη».

Σχετικά με τα self tests, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχει βοηθήσει παρά πολύ. Έχει επεκταθεί (το μέτρο) και σε άλλες δρατηριότητες. Είμαστε σε μια διαρκή αποκλιμάκωση. Τα self tests εξακολουθούν στα σχολεία. Συζητήθηκε στην Επιτροπή αυτή η αποκλιμάκωση κι έχουμε από ένα self test σε πάρα πολλές δραστηριότητες».

«Έχουμε 67 σχολεία σε αναστολή λειτουργίας. Το ποσοστό είναι κάτι λιγότερο από 0,5%», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις απουσίες στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι «όποιες απουσίες υπήρξαν για λόγους που αφορούν την τηλεκπαίδευση λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος  κλπ, υπάρχει ρητή οδηγία αυτές να μην προσμετρώνται».

Ακόμη, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι «από Σεπτέμβριο κάθε 4χρονο της χώρας θα πηγαίνει στο νηπιαγωγείο», σημειώνοντας ότι «μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει η συστηματική εκπαίδευση τόσο καλύτερο είναι το εκπαιδευτικό σύστημα και τόσο καλύτερα τα εφόδια για τους μαθητές».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι «στις 28 Ιουνίου θα γίνουν οι εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία».

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί ανταπικρίθηκαν μαζικά, μέσω του συστήματος των αδιάθετων δόσεων».

Ερωτηθείσα, τέλος, για το τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν μπορέσει να δώσει πανελλαδικές λόγω κορωνοϊού, απάντησε ότι «όσοι δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις λόγω κορωνοϊού, υπάρχει πρόβλεψη για να δώσουν στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου».