ΑρχικήΠολιτικήΠιερρακάκης: «Στο πρώτο 12ωρο είχαμε 6 καταγγελίες για ενδοσχολική βία - Τα...

Πιερρακάκης: «Στο πρώτο 12ωρο είχαμε 6 καταγγελίες για ενδοσχολική βία – Τα κινητά σχετίζονται με το bullying»

«Δακρύσαμε όλοι με το ποστ για την ενδοσχολική βία. Ο θύτης θα αλλάζει σχολείο, θέλαμε να κάνουμε κάτι πλήρες», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας για τα νέα μέτρα κατά της σχολικής βίας.

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο κάθε γονιός να καταλάβει το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

 

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης στο πρώτο 12ωρο που λειτουργεί η πλατφόρμα υπήρξαν 6 αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι καταγγελίες, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά, αν είναι σοβαρό πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές.

Στην ερώτηση πώς τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τη βία μεταξύ ανηλίκων, σημείωσε αρχικά ότι «δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, δεν βάζει το υπουργείο αποβολές» και πρόσθεσε: «εμείς δίνουμε εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί με βάση κατευθυντήριες γραμμές αποφασίζουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν».

«Στο πρώτο 12ωρο είχαμε 6 καταγγελίες για ενδοσχολική βία»

«Aπό τον Σεπτέμβριο θα ισχύσει ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: «Θέλαμε μία συνολική προσέγγιση, να κάνουμε κάτι πλήρες. Οι γονείς των μαθητών θα πληρώνουν τις ζημιές που προκαλούν στα σχολεία. Ακόμη, αν δεν υπογράφουν, το παιδί τους δεν θα εγγράφεται στο σχολείο. Καλούμε τους πάντες να συστρατευθούν, πρόκειται για ένα γενικό πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης.

«Δεν υπάρχει μονάχα ένα πλαίσιο συνεπειών, αλλά και η έννοια του ενεργού πολίτη. Η εφαρμογή για τις απουσίες θα λέγεται e-parents, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τις απουσίες αλλά και τις βαθμολογίες των παιδιών τους», επεσήμανε ακόμη.

«Τα κινητά σχετίζονται με το bullying»

Όπως υπογράμμισε: «Tα κινητά σχετίζονται με το bullying στα σχολεία».

Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι τα «κινητά είναι αλληλένδετα με το byilling και αυτό πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές, εκεί ο θύτης θα αλλάζει σχολείο».

Και συμπλήρωσε: «είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Στην ερώτηση αν τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το κινητό στο σχολείο, είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί συνολικά, καθώς τυπικά απαγορεύονται και για το λόγο αυτό μπήκε πλαίσιο. «Εφόσον υπάρξει βιντεοσκόπηση ο διευθυντής δύναται να αποφασίσει ποινή αποβολής ανάλογα με το περιστατικό» εξήγησε.

Στην επαναφορά της 5μερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το «ζητάνε ως εργαλείο αυτό το μέτρο».

Τι είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι ο νόμος που φέραμε στη Βουλή, είναι απολύτως συμβατός με το υφιστάμενο συνταγματικό κείμενο γιατί δεν αφορά τη σύσταση νεών Πανεπιστημίων. Θα κριθεί από το ΣτΕ, αλλά θεωρούμε ότι η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ένωσης αναφέρει το αυτονόητο. Θέλουμε να πετύχουμε διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».