Και όμως μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για ΑΣΟΕΕ και τρομοκρατία- Τι λένε Βίτσας και Παρασκευόπουλος

23 mins read

Έχει άδικο η ΝΔ που υποστηρίζει ότι έχει πέσει σε αφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΑΣΟΟΕ και την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Απλώς τα όσα λένε δεν έχουν καμία σχέση με συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τις επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς, σήμερα στον ΣΚΑΪ, για την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, επισήμανε ότι «η καταστολή δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να χτυπηθεί η εγκληματικότητα και ανέφερε ότι πρέπει να προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Και συνέχισε «Πρέπει να σηκωθεί το πρυτανικό και φοιτητικό κίνημα ώστε να αυτοπροστατεύονται». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια οι κάρτες, εξηγώντας ότι «Είναι πολιτικά ανεύθυνο το να λες ότι πρέπει να έχεις κάρτα και να μην μπορεί να μπει ο φοιτητής της νομικής στη πολυτεχνείο».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή», αναφέρεται στις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τα ζητήματα τρομοκρατίας και οπλοκατοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το Σύνταγμα μας και η ποινική νομοθεσία στηρίζονται στην αναλογικότητα: Βαρύ έγκλημα – βαριά ποινή. Επίσης στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρχει έγκλημα χωρίς πράξη, δηλαδή ποινή για το φρόνημα ή τη σκέψη. Το χαρακτηριστικό τώρα είναι ότι οι βαριές ποινές που απειλούνται για την τρομοκρατία στηρίζονται στη διάγνωση μιας υποκειμενικής στάσης – διάθεσης, ενώ η πράξη μπορεί να είναι ελαφρύτατη: Ένα πλημμέλημα κατά της δημόσιας τάξης ή ένα άλλο διακινδύνευσης ή π.χ. ένα ταξίδι που θα μπορούσε ο καθένας να πραγματοποιήσει. Έτσι η επιβολή της βαριάς ποινής θα εξαρτάται από ασαφείς και ελαστικές υποκειμενικές προϋποθέσεις, χωρίς ο πολίτης να έχει αμυντικές εγγυήσεις για να αποφύγει δυσανάλογες κυρώσεις».

Νωρίτερα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Ραγκούσης απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ περί «αφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ» για την επίθεση στο γραφείο της κ. Νίκης Κεραμέως, την σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και τον εντοπισμό της γιάφκας μέσα στην ΑΣΟΕΕ, όπου αναφέρει «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευτελίζει τους κόπους και τις νέες επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε ευκαιρία για “τρολάρισμα” επιπέδου “Ομάδας Αλήθειας”. Είναι πάντως ντροπή τους όχι απέναντι σε εμάς, αλλά απέναντι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης τόνισε «Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα. Έχει έστω και ένας την ψευδαίσθηση ότι με τέτοιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα «μπάχαλα»; Αν ναι, κάνει πολύ μεγάλο λάθος».

Και συμπλήρωσε «Επαναλαμβάνω, οι καταστροφές του κοινωνικού χώρου και της δημόσιας περιουσίας, είναι καταδικαστέες, ποινικά κολάσιμες και οφείλουμε να τις αποτρέπουμε αυστηρά. Αλλά το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς -ένα παράδειγμα λέω μόνο- των ”λευκών κολάρων” στις τράπεζες, που ετοιμάζονται με το νέο νόμο να ρυθμίσουν θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών αλλά και τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού».

Facebook Comments