Κικίλιας: «Στέλνουμε στα νησιά και εμβόλια της Pfizer – Θα υπάρξει επιβράβευση για όσους εμβολιάζονται»

17 mins read

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία».

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «σπρώχνουμε τόσο πολύ το κομμάτι της Γαλάζιας Ελευθερίας και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή».

Παράλληλα,  αναφέρθηκε για παράδειγμα σε Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Πάρο, Χίο, Κω, Σύρο, Θάσο, Λευκάδα κ.α.

Κικίλιας για προνόμια εμβολιασμένων: Θα υπάρξει επιβράβευση όσων εμβολιάζονται

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα προνόμια είπε ότι θα γίνουν αφού ανοίξουν όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εξηγώντας ότι πρόκειται για επιβράβευση και διευκόλυνση αυτών που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι θεμιτό και λογικό να μπορούν να υπάρχουν κίνητρα και για τις πιο νεαρές ηλικίες των συμπολιτών μας. Αυτό θα γίνει όταν θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες να επιλέγουν εμβόλιο. Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά για την δυνατότητα επιβράβευση όσων έχουν εμβολιαστεί», ανάφερε ο υπουργός Υγείας.

«Αφού θα δούμε το θέμα των κινήτρων και των προνομίων, θα ανοίξει η συζήτηση το φθινόπωρο για αυτό το μικρό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί. Θεωρώ όμως πως από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει αυτούς τους πολίτες προς τον εμβολιασμό. Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή για ακόμη μία σεζόν».

Για το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τέταρτος κύματος, ο κ.Κικίλιας επισήμανε δίνοντας και αριθμούς πως το πρόγραμμα Ελευθερία πάει πολύ καλά, καθώς εκτός από το άνοιγμα για ραντεβού σε όλες τις ηλικίες, σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και ο εμβολιασμός κατ΄οίκον ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός προσφύγων στα ΚΥΤ.

«Οδεύουμε προς καλύτερες καταστάσεις από αυτές που έχουμε βιώσει. Δεν φτάσαμε εδώ πέρα επειδή προτρέχαμε και δηλώναμε μελλοντικά πράγματα. Αλλά φτάσαμε εδώ πέρα επειδή υπήρχε οργάνωση και πρόληψη», τόνισε ο υπουργός.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις και για τους 18-24

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια των πολιτών ηλικίας 18-24.

Για τρίτη δόση και εμβολιασμός σε παιδιά

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού στα παιδιά και απάντησε ότι «είναι ένας στόχος, ωστόσο δεν προτρέχουμε», παραπέμποντας στις αποφάσεις του ΕΜΑ.

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Κικίλιας και για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης αναφέροντας ότι «οι ειδικοί μιλούν για 9-12 μήνες, είμαστε έτοιμοι ως μηχανισμός αλλά δεν προτρέχουμε».

Facebook Comments