Η απόφαση για εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και του κ. Παύλου Πολάκη, έχει προκαλέσει «αναταράξεις» στην προανακριτική, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να καλεί τον Αλ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τους βουλευτές του και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να «αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη».
Αρχικά, ο Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής κ. Ι. Μπουγάς απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα, επιστολή, με την οποία ζητά την αντικατάσταση των βουλευτών κκ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη στην επιτροπή της προανακριτικής για τη Novartis.
Όπως είχαμε αναφέρει, εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Βουλής θα ζητούσε, με επιστολή του, από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, να ορίσει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσουν τον κ. Πολάκη και τον κ. Τζανακόπουλο στις εργασίες της Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τρεις ημέρες προκειμένου να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που είχε ως αντικείμενο την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή θα μετακινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εγγράφως ποιους βουλευτές ορίζει να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις.
Δείτε την επιστολή του προέδρου της Επιτροπής:
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής
Σε συνέχεια της χθεσινής προαναγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για θεσμικές παρεμβάσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ένταση που έχει προκληθεί μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να εξαιρέσει τον Παύλο Πολάκη και το Δημήτρη Τζανακόπουλο από μέλη της σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία αναφέρει:
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών
της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ
των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός.
Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση»
μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.
Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση
των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.
Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη
συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών
και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».
Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία
των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του
προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για
ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές
ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.
Κύριε Πρόεδρε,
Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε
την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της
κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε την επιστολή του κ. Τσίπρα:
Στην επιστολή του ο κ.Τσίπρας αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περί «χουντοεπιτροπής» που είπε ο κ. Ραγκούσης και ρίχνει το μπαλάκι στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί.
Ο. Γεροβασίλη: «Εμείς κινούμαστε θεσμικά»
Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη η οποία ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την επιστολή του τέως πρωθυπουργού είχε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους από την οποία προέκυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά αποστάσεις από τις χθεσινές και σημερινές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη ότι δεν πρόκειται να φύγει από μέλος της προανακριτικής ότι κι αν γίνει.
Σε ερώτηση εάν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δήλωση του κ. Πολάκη ότι θα παραμείνει μέσα στην επιτροπή ότι και να γίνει και αν έχει ληφθεί απόφαση οι δύο βουλευτές να παραμείνουν στην επιτροπή απάντησε:
«Είναι προσωπική άποψη του κ. Πολάκη δεν έχουμε αποφασίσει ,εμείς κινούμαστε θεσμικά. Δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον πρόεδρο να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντηση του στην επιστολή μας».
Σε ερώτηση εάν η μόνη λύση είναι η ακύρωση της χθεσινής απόφαση της πλειοψηφίας απάντησε ότι «δεν είναι μόνο αυτή μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση λύση κάτι που θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο» .
Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση μια νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ήταν η επόμενη ερώτηση . «Ναι θα μπορούσε να είναι και αυτό» απάντησε.
Πέτσας: «Δε φιμώνουμε Πολάκη- Τζανακόπουλο, οι χαρακτηρισμοί περί Χούντας επιστρέφονται»
Με την σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής καθώς η Βουλή έχει διαδικασίες και σχολίασε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φέρονται ως μάρτυρες όπως ο κ.Πολάκης και ο κ.Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει».
Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «Χούντας», είπε ότι «τέτοιοι χαρακτηρισμοί ακριβώς λόγω του γελοίου που περιέχουν επιστρέφονται, γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το ελληνικό πολίτευμα».
Κάλεσε δε όλα τα κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην προκαταρκτική επιτροπή και σχολίασε «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εκ προοιμίου πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και τη συζήτηση».
Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ για τη δήλωση Καστανίδη
Φαίνεται ότι οι εντάσεις συνεχίζονται στο Κίνημα Αλλαγής, αυτή την φορά ξεκίνησαν οι διαφοροποιήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την προανακριτική για τη σκευωρία στην υπόθεση Novartis.
Καταλυτικό παράγοντα διαδραμάτισε ότι το ΚΙΝΑΛ πρότεινε ως μάρτυρες προς κλήτευση τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, στο documentonews.gr που εκφράζει τις ενστάσεις του είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί: «Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής για την Προανακριτική. Αλλιώς θα ήταν παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα για το ποιος εκπροσωπεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη σύνθεση μιας επιτροπής την έχει αποκλειστικά η προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανένας άλλος».