Κόντρα στις… καθυστερήσεις για Πολάκη-Τζανακόπουλο

37 mins read

Ενώ σήμερα αναμένεται η απαντητική επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Κουμουνδούρου φαίνονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στην αντικατάσταση των Τζανακόπουλου και Πολάκη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, προϊδέασε για τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τελέσουν το θεσμικό τους ρόλο, ενώ ο πρόεδρος της προανακριτικής ανέλυσε τι προβλέπεται να γίνει στην περίπτωση που οι δύο εξαιρούμενοι εμφανιστούν σε συνεδρίαση.

Αλέξης Χαρίτσης: «Δεν μπορεί η Ν.Δ. να μην επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τελέσουν το θεσμικό τους ρόλο»

«Η υπόθεση Novartis συνιστά ένα ολοφάνερο σκάνδαλο. Αυτό επιβεβαιώνει και το έγγραφο που δημοσίευσε εχθές η εφημερίδα “Καθημερινή”, το οποίο καταρρίπτει και τη θεωρία περί σκευωρίας», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στον ANT1.

«Σημασία έχει», τόνισε, «να κατανοήσουμε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η συζήτηση για τη Novartis. Ο κ. Γεωργιάδης έχει παραδεχτεί το χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και έγγραφη αναφορά τριών εισαγγελέων για παρέμβαση του κ. Στουρνάρα και πολιτικών προσώπων για αυτήν ακριβώς την υπόθεση».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντικατάσταση των Π. Πολάκη – Δ. Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε: «Δεν τίθεται ζήτημα αντικατάστασης του Π. Πολάκη και του Δ. Τζανακόπουλου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ορίζει τα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή» και υποστήριξε ότι η απόπειρα να εξαιρεθούν οι δύο πολιτικοί από την επιτροπή πρόκειται για «μια προσπάθεια χειραγώγησης της μειοψηφίας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι προέρχεται από το Μάξιμου και τον κ. Μητσοτάκη αλλά και μία κίνηση αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης. Δεν μπορεί η Ν.Δ. να μην επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τελέσουν το θεσμικό τους ρόλο. Πρέπει η πλειοψηφία να σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας», επανέλαβε.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «ο Αλ. Τσίπρας με την επιστολή του τεκμηριώνει με σαφή τρόπο γιατί είναι παράνομη αυτή η κίνηση και ζήτησε από τον κ. Τασούλα να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη. Δυστυχώς με την απάντησή του ο κ. Τασούλας δεν εκπλήρωσε το θεσμικό του ρόλο» και δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί μία διέξοδος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, η προανακριτική επιτροπή να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της και οι μάρτυρες να εξεταστούν από τους βουλευτές που ορίζει κάθε κοινοβουλευτική ομάδα». Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργού δικαιοσύνης, κ. Καστανίδη, υιοθετεί πλήρως το σκεπτικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε ότι «το μείζον είναι ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη, τόσο στην περίπτωση της προανακριτικής όσο και ευρύτερα στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis και του πάρτι που έγινε στο χώρο της υγείας τα προηγούμενα χρόνια». «Στη χρεοκοπία του 2010 φτάσαμε επειδή συνέβησαν κάποια πράγματα, για τα οποία υπάρχουν ευθύνες. Αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός δεν θα γνώριζε για τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία. Ο εκτροχιασμός δεν ήταν μόνο δημοσιονομικός αλλά κυρίως θεσμικός», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την περίπτωση που οι δύο εξαιρούμενοι εμφανιστούν σε συνεδρίαση

«Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα. Δεν είναι μια κοινοβουλευτική επιτροπή όπως οι υπόλοιπες και ο χαρακτήρας της προσδιορίζεται από τις αρμοδιότητες που είναι και εισαγγελικές. Κατά συνέπεια, αν υπάρχουν κανόνες που εμποδίζουν ένα μέλος που έχει οριστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα να είναι και μέλος της επιτροπής, όπως λόγοι εξαίρεσης που προβλέπονται από τον κώδικα, οι κανόνες αυτοί υπερισχύουν. Εδώ έχουμε ένα ιδιότυπου νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία και τη σύνθεση της επιτροπής και αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη μας», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής.

Για τον αν ήταν αντίθετος με την εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου: «Εγώ δεν ήμουν ούτε σύμφωνος, ούτε αντίθετος. Εξήγησα τι θα ίσχυε σε μια συνήθη πιθανή διαδικασία και είπα ότι πρέπει να δούμε και αν υπάρχει κοινοβουλευτική πρακτική και να αναβάλουμε το ζήτημα για την επόμενη συνεδρίαση. Η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να αναβληθεί για να μελετηθεί το θέμα».

Για το αν οι Πολάκης – Τζανακόπουλος δώσουν το «παρών» στην επιτροπή παρά την απόφαση: «Οι επιλογές είναι δύο. Ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής, διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και θα έχουμε με βεβαιότητα ακυρότητα, ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση. Οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής. Εγώ είμαι βέβαιος ότι κανένας συνάδελφος δημοκρατικού κόμματος δεν θα φτάσει στα άκρα και δεν θα προκαλέσει το προεδρείο, προκαλώντας έτσι τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Μπορεί μια απόφαση να μην συμφωνούμε και να μην μας αρέσει, όταν όμως λαμβάνετε με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμός, πρέπει να συμμορφωθούμε».

«Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την πολιτική της και να νομοθετήσει μέτρα τα οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, στοχεύουν στην βελτίωση των συνθηκών των πολιτών. Οτιδήποτε άλλο συμβεί είναι πέραν των προθέσεων της και αυτές οι εντάσεις οι τεχνητές πρέπει να αποφεύγονται. Στην πλευρά της πλειοψηφίας της ΝΔ, όλοι θέλουμε νηφάλια να εξετάσουμε την υπόθεση», πρόσθεσε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα