ΑρχικήΠολιτικήΚουτρουμάνος: «Όσα πρόστιμα βάζει το ΕΣΡ, τα ακυρώνει το ΣτΕ»

Κουτρουμάνος: «Όσα πρόστιμα βάζει το ΕΣΡ, τα ακυρώνει το ΣτΕ»

Την αδυναμία του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, λόγω και της μη επαρκούς ύπαρξης προσωπικού, να ελέγξει επί της ουσίας την εφαρμογή της πολιτικής πολυφωνίας στην παρουσίαση των ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης κατέθεσε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρουμάνος κατά την παρουσία του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Μάλιστα ο κ. Κουτρουμάνος σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες οι διατάξεις για την πολιτική πολυφωνία καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, εμπόδια και δυσχέρειες και πρακτικές για την εφαρμογή των διατάξεων. «Η πιο σοβαρή νομική δυσκολία που υπάρχει προέρχεται από το γεγονός ότι η πολύ σπουδαία και κατοχυρωμένη συνταγματικά αρχή της πολιτικής πολυφωνίας συμπλέκεται και τυπικός τουλάχιστον φαίνεται να είναι σε αντίφαση με την αρχή της ελευθερίας του δημοσιογράφου».

Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης ο οποίος κλήθηκε στην επιτροπή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι όσες διοικητικές κυρώσεις έχει επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε μέσα ενημέρωσης για παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας τις έχει ακυρώσει το συμβούλιο της επικρατείας.
«Καμία από τις αποφάσεις που επέβαλε το συμβούλιο δεν επιβίωσε από το δικαστικό έλεγχο που ακολούθησε καθώς το συμβούλιο της επικρατείας της ακύρωσε με πανομοιότυπο σκεπτικό το οποίο κατέστη ήδη πάγια νομολογία του συμβουλίου της επικρατείας».

Ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνο είναι γιατί το συμβούλιο της επικρατείας ζητεί από το ΕΣΡ όταν επιβάλλει διοικητική κύρωση σε τηλεοπτικό σταθμό για παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας οφείλει να αιτιολογεί την κρίση του με τεκμηριωμένη διαπίστωση.

Όμως ο κ. Κουτρουμάνος ανέφερε ότι το πως θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο από το ΕΣΡ είναι ένα μικρό μυστήριο καθώς δεν επαρκούν τα άτομα αφού το 2008 η συγκεκριμένη επιτροπή που θα έλεγχε την πολιτική πολυφωνία είχε πέντε άτομα για να κάνει τον έλεγχο και σήμερα έχει μόλις ένα

«Το συμβούλιο για να διαπιστώσει αν τηρήθηκαν ή αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της πολιτικής πολυφωνίας πρέπει να παρακολουθήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα τις απόψεις και τις δραστηριότητες των κομμάτων, να προβεί εν συνεχεία σε επί της ουσίας εκτίμηση ποιες δραστηριότητες ήταν άξιες μεταδόσεως και στη συνέχεια να διαπιστώσει αν μεταδόθηκαν ή όχι από τον κρινόμενο κάθε φορά σταθμό.
Σε ποιο βαθμό αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από ένα θεσμικό όργανο για μένα τουλάχιστον είναι ένα μικρό μυστήριο προς το παρόν.
Η διαρκής έρευνα πολιτικής πολυφωνίας του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ξεκίνησε το 2008. Κατά τα πρώτα έτη της έρευνας η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από πέντε άτομα και ο αριθμός αυτός διπλασιαζόταν κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Αν και ο αριθμός δεν ήταν επαρκής και είχε επισημανθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών υπήρχε διαρκής αποδυνάμωσης της ερευνητικής ομάδας, το προσωπικό αποχωρούσε από την υπηρεσία με μετάταξη, απόσπαση ή συνταξιοδότηση και δεν υπήρχε αντικατάσταση από νέα στελέχη. Οι σταδιακές αποδυναμώσεις κατέληξαν σε τέτοιο σημείο ώστε η έρευνα κατά τα τελευταία έτη να διεξάγεται από ένα άτομο».

Απαντώντας στον κ. Κουτρουμάνο ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε πως δεν θα ήταν θετικό αν από την σημερινή συνεδρίαση βγει το συμπέρασμα ότι η κοινωνία και η πολιτική δηλαδή οι πολίτες είναι ανοχύρωτοι ενώπιον της κυβερνητικής χειραγώγησης και των δεσμεύσεων και της μη εφαρμογής των συνταγματικών εγγυήσεων από τα μέσα σε σχέση με το ρόλο τον οποίο έχουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

«Αλίμονο αν βγει το συμπέρασμα ότι είναι ανοχύρωτο το συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και δεν μπορεί να κάνει συστάσεις και ελέγχους. Δεν μιλάμε ούτε για λογοκρισία ούτε για προληπτική παρέμβαση ούτε για χειραγώγηση και ποδηγέτηση της ενημέρωσης. Το αντίθετο πιστεύουμε ότι αυτά γίνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης και είναι ευθεία και συνεχής παραβίαση των κανόνων και του Συντάγματος. Ζητούμε το έθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όχι να επιλύσει το ζήτημα του πόσα λεφτά θα δοθούν στα ραδιόφωνα και τις τηλεόρασης αλλά να θέσει με αυστηρότητα το ζήτημα έτσι ώστε να εγκαλέσουμε την κυβέρνηση και να πάρει τα αναγκαία μέτρα».

Ο κ. Βούτσης επέκρινε ακόμη τα μέσα ενημέρωσης για το πως λειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λέγοντας ότι γίνεται παρέλαση υπουργών χωρίς να υπάρχουν βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς να υπάρχει κάλυψη συγκεκριμένων δράσεων των κομμάτων αυτόν

«Γίνεται παρέλαση υπουργών χωρίς καν να υπάρχουν δημοσιογράφοι για να υποβάλουν ερωτήσεις παρέλαση μηνυμάτων διαγγελμάτων και από κει και ύστερα δεν υπάρχει καμία κάλυψη από πλευράς αυτών που είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα δε γίνεται καμία συζήτηση στα μέσα.

Είμαστε στις τελευταίες τρεις θέσεις μαζί με Ουγγαρία και Πολωνία στα πόσο τα μέσα καλύπτουν αντίθετες από τις κυβερνητικές απόψεις θέσεις για γεγονότα που συμβαίνουν κάθε μέρα. Στη χώρα μας από τα 100 γεγονότα που συμβαίνουν μόνο τα επτά από αυτά καλύπτουν και αντίθετες απόψεις».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης ο κ.Βούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει τη λίστα με τα ονόματα των μέσων ενημέρωσης που θα πάρουν τις κρατικές ενισχύσεις αλλά μέχρι σήμερα άκρα του τάφου σιωπή.

«Αλλού δεν έχουν δοθεί ή δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα και αλλού θα δοθεί η μερίδα του λέοντος. Υπάρχουν από εκατοντάδες μέσα συλλογική διαμαρτυρία ότι βρίσκονται έξω από αυτή την ενίσχυση. Εμείς είχαμε δηλώσει ότι ήταν έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για στήριξη των μέσων και του τύπου σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη που περνάμε. Είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά έπρεπε να γίνει μέσα από συνεννόηση και συναίνεση και σίγουρα μέσα από τη διαφάνεια που θα έπρεπε να υπάρχει και στην βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που να αφορούν και στην ακροαματικότητα, στους εργαζόμενους που απασχολούν σε ποιες συνθήκες λειτουργούν και λοιπά».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Το ΕΣΡ νουθετεί δεν διατάσσει. Έχει τα εργαλεία όταν διαπιστώνει ευθεία παραβίαση του νόμου να ρίχνει και τον πέλεκυ. Μιλήσατε για την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την πολιτική πολυφωνία. Όμως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον δημοσιογράφο αλλά στο Μέσο και πρέπει να δούμε πως θα συγχρονιστεί το Μέσο με τον συνταγματικό του ρόλο. Δεν μπορεί να υποδειχθεί στον δημοσιογράφο με ποιο θέμα θα ασχοληθεί.

Συζητήθηκε νομοσχέδιο για το περιβάλλον πολύ σημαντικό στην Βουλή. Αν ρωτήσετε τι έγινε στην Βουλή με την συζήτηση του νομοσχεδίου θα σας πουν ότι η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο για επενδύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε κάνοντας φασαρία για την διαδικασία. Για τις προτάσεις και τις θέσεις των άλλων κομμάτων δεν θα ακούσετε τίποτα. Οι δημοσιογράφοι ασχολούνται μόνο με τα πιασάρικα και τα παραπολιτικά».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΕΣΡ λέγοντας «ήρθατε εδώ να δώσετε εξηγήσεις. Δεν είστε υπεράνω της Βουλής. Αν νομίζετε ότι εκφράζετε την Δημοκρατία τότε ζούμε σε άλλο πλανήτη. Είπατε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του το ΕΣΡ».

Κριτική για μη αναλογική προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ έκανε και η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ενώ για την πανδημία ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τα λίγα τεστ που έχουν γίνει για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Σπήλιος Λίβανος από τη Νέα Δημοκρατία αναρωτήθηκε αν η κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερπροβολής της κυβέρνησης αφορά την συνέντευξη τύπου του καθηγητή Σ. Τσιόδρα ενώ ο Θανάσης Πλεύρης είπε η αντιπολίτευση έχει πληθώρα μέσων. «Δεν έχει την Αυγή ο ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά θα ενοχληθεί αν το Πρώτο Θέμα πουλά 50 φορές περισσότερα φύλλα. Ο κόσμος το επιλέγει. Ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως είναι πιο έντονος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ενοχλεί είναι οι τηλεθεάσεις των καναλιών. Δηλαδή αν ο ΣΚΑΪ έχει τηλεθέαση θα επιχειρήσουμε να μην του δώσουμε άδεια όπως επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

Στη δευτερολογία του πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης επέμεινε πως με τις υπάρχουσες δυνατότητες δεν μπορεί να γίνει από το συμβούλιο ουσιαστικός έλεγχος του περιεχομένου που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά την επικαιρότητα

«Με την κατάσταση πραγμάτων που υπάρχει είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να περιμένει ότι θα προκύψει παντεσπάνι δεν γίνεται. Αν δεν μπορεί να γίνει καταγραφή του τεράστιου όγκου που υπάρχει στα τηλεοπτικά δρώμενα πως θα παρέμβει το συμβούλιο να δώσει απάντηση στα θέματα που αφορούν αυτό το προϊόν.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας θέτει θέμα σοβαρό σωστό ότι για να επιβάλουμε κυρώσεις πρέπει να κάνουμε ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων/ Πρακτικά τέτοια αξιολόγηση των ειδήσεων δεν είναι δυνατόν να γίνει τουλάχιστον υπό την παρούσα κατάσταση».