Ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την ψηφοφορία για το σχέδιο πολιτικής απόφασης.
Το μεσημέρι της Κυριακής, την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει τη διαγραφή τους από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».
Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».
Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».
«Παραμένουμε στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες του»
Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν χθες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα μέλη της, Διονύσης Τεμπονέρας, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν μέλη του κόμματος.
Στην κοινή τους δήλωση διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την χθεσινή ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και στο ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.
Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν:
Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.
-Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί :
-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .
Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!
Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.
Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.
Δύο τροπολογίες-προσθήκες κατέθεσαν τα μέλη της ΠΓ Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης,Φλαμπουράρης
Δύο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Συγκεκριμένα ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:
«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».
Χτες, η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, της «Ομπρέλας» και των ομάδων της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Το χρονικό της ρήξης- Να τελειώνουμε σήμερα με τους διαφωνούντες
Η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε από ανταλλαγή φραστικών πυρών, συγκρούσεις, αποχωρήσεις, ρήξεις. Το κακό κλίμα φάνηκε από την ομιλία Κασσελάκη και στην επίθεση στον κ. Τσακαλώτο με τις αναφορές στα «τοπικά νομίσματα». Ακολούθησαν οι πρώτες αποδοκιμασίες από την αίθουσα, αλλά και επιδοκιμασίες από την πλευρά των υποστηρικτών του, που ζητούσαν, “να τελειώνουμε σήμερα με τους διαφωνούντες”. Ο πρόεδρος του κόμματος με μια σκληρή ομιλία κατά των διαφωνούντων έδειχνε την… πόρτα σχεδόν σε κάθε του αποστροφή. Εκεί που τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακούστηκαν και πολύ βαριές εκφράσεις ήταν όταν ο κύριος Κασσελάκης μίλησε για 5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βίτσας σηκώθηκε και αποχώρησε λέγοντας “Δεν μπορώ να ακούω να λέγονται τέτοια πράγματα”.
Στη συνέχεια και μετά την ομιλία Κασσελάκη, τέθηκε το θέμα για να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του σχετικά με το δημοψήφισμα και περί διαγραφών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και τότε, έφυγαν οι τρεις ομάδες, του κ. Τσακαλώτου, της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Τεμπονέρα. Εγκαλούν την ηγεσία για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Κατατέθηκαν μομφές στο προεδρείο όπου δεν δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Αλλά από το προεδρικό περιβάλλον, αποσαφηνίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να μπει στην ψηφοφορία, με βάση την χθεσινή εισήγηση του προέδρου, όχι με βάση την προχθεσινή του δήλωση.
Στη συνέχεια οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας κατευθύνθηκαν μαζί στο βήμα για να μιλήσουν και το προεδρείο ζήτησε να πάρει ο ένας από τους δύο. Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Αχτσιόγλου και στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας.
Ο κύριος Κασσελάκης στην ομιλία του είπε ότι έδωσε διορία μία εβδομάδας στο Πειθαρχικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις διαγραφές. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πειθαρχικού, ο κύριος Κοτσακάς, απευθυνόμενος στον κύριο Κασσελάκη του είπε “Σύντροφε Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Είπατε ότι σε μια εβδομάδα από τώρα θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή σε σχέση με το θέμα των διαγραφών. Η Επιτροπή, είπε, δεν εντέλλεται, δεν απολογείται. Απολογείται μόνο στο συνέδριο που την έχει εκλέξει”.
Η επόμενη μέρα θα μας βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει ο Τεμπονέρας
Σε σημερινή του εμφάνιση στο MEGA, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε: «Πριν από ενάμιση χρόνο στο Συνέδριο στο οποίο εκλέξαμε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, είχαμε θεσμοθετήσει δύο σημαντικά όργανα, την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η ΕΔ είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να κάνει διαγραφές, όπως συλλογικά αποφασίσαμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει πίσω στην προτροπή του αυτήν. Ποια θα είναι η εικόνα αν το επόμενο δίμηνο, αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα αντιπολιτευτούμε τη ΝΔ, πώς θα βγούμε στον κόσμο να μπορέσουμε να του δώσουμε δύναμη αλλά και προτάσεις πολιτικής, αν εμείς, με βάση την πρόταση αυτήν, κλειστούμε σε αίθουσες, στήσουμε κάλπες και μαζευόμαστε στις ουρές για να στήσουμε έναν άτυπο εμφύλιο, επιλέγοντας ποιους θα διαγράψουμε και ποιους όχι; Αυτό είναι η επιτομή της εσωστρέφειας».
Η κόντρα Αχτσιόγλου- Κασσελάκη για ένα τηλεφώνημα
«Αναφορικά με το δημοσίευμα του “ieidiseis.gr”, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης», αναφέρει σε δήλωση της η Έφη Αχτσιόγλου. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», σημειώνει.
Το εν λόγω δημοσίευμα της ιστοσελίδας αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε την κ. Αχτσιόγλου στο τηλέφωνο το πρωί του Σαββάτου πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ και ότι η βουλευτής δεν απάντησε στην κλήση.
Κύκλοι του προέδρου πάντως υποστηρίζουν ότι το τηλεφώνημα έγινε και μπορεί η κ. Αχτιόγλου να μην το άκουσε.
Νέα απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου για τα περί τηλεφωνήματος.
Αμέσως μετά την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη για κλήση στις 11.32 που δεν μπορεί να διαψευστεί, κύκλοι κοντά στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη δική τους απάντηση.
«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του.