Ξανθός στο Daily Post: «Ζητάμε τα πρακτικά των εισηγήσεων της Επιτροπής – Στα όρια του burn out οι γιατροί»

55 mins read

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να μην εισηγήθηκαν οι επιστήμονες τη μείωση των μαθητών/τάξη, όπως και την μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς», αναφέρει ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Τονίζοντας ότι δεν έχει πάρει απάντηση όταν ζήτησε να δει τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Βρίσκει υποκριτικό και ενοχικό το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ θεωρεί ότι η προαιρετική επίταξη ιδιωτικών κλινών μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ, συνιστά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Τάκη
Η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται να φτάνει στο «κόκκινο». Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για να χαθεί ο έλεγχος ενόψει και του κύματος γρίπης;
Η πίεση στο ΕΣΥ όντως έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο και είμαστε ακόμα στην αρχή του 2ου επιδημικού κύματος. Η εικόνα από όλα τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι μεγάλη προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων στην εφημερία, σημαντικός αριθμός θετικών ασθενών και αρκετές εισαγωγές για νοσηλεία σε κλινικές covid. Ευτυχώς τις τελευταίες 2-3 μέρες υποχώρησε λίγο ο αριθμός των διασωληνωμένων. Το να δοκιμάζεται όμως η αντοχή του συστήματος τόσο νωρίς και ιδιαίτερα στο κρίσιμο πεδίο των ΜΕΘ, πολύ απλά σημαίνει ότι το αφήγημα της «θωράκισης του ΕΣΥ » δεν έχει καμιά βάση. Η εποχική γρίπη μπορεί σίγουρα να επιβαρύνει την κατάσταση, ελπίζουμε όμως ότι θα εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ότι η χρήση της μάσκας θα περιορίσει και τη διασπορά των υπόλοιπων αναπνευστικών ιών.
Θα ήσασταν υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους;
Στο βαθμό που η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι ανεξέλεγκτη και τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγήσουν τους ειδικούς στο να συστήσουν ένα τέτοιο μέτρο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όσο κι αν αυτό θα δυσκολέψει την καθημερινότητα όλων μας. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η επιστημονική τεκμηρίωση, η καλή εκτίμηση κινδύνου και η σωστή επικοινωνία των ενδεικνυόμενων κάθε φορά μέτρων, για να διασφαλιστεί η συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών.
Από τα χειροκροτήματα των γιατρών από τα μπαλκόνια φτάσαμε σήμερα στον να απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τι πήγε λάθος τους τελευταίους μήνες τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;
Στην περίοδο μετά το lockdown έγιναν πολλά λάθη, υπήρξαν παλινωδίες, αντιφάσεις και ολιγωρίες στη διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο δεν «Μείναμε ασφαλείς». Οι νοσοκομειακοί γιατροί κινητοποιούνται γιατί, παρά τις μεγαλοστομίες για «χιλιάδες προσλήψεις», ζορίζονται πάρα πολύ και, όσοι ιδιαίτερα εμπλέκονται στη φροντίδα περιστατικών covid, είναι στο όριο του σ. burn out (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης). Διαμαρτύρονται όμως κυρίως γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που της έδωσε η «καραντίνα», για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη στο ΕΣΥ. Σ’ αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης και η αξία του είναι πλέον καθολικά αποδεκτή.
Πολλοί γιατροί ζητούν την λήψη και νέων πιο σκληρών μέτρων, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Αττική στο κόκκινο. Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτά τα μέτρα; Θεωρείτε ότι ακούει τους ειδικούς όπως και το προηγούμενο διάστημα ή έχει παρεμβληθεί το λεγόμενο πολιτικό κόστος;
Το θεμελιώδες λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι υποτίμησε τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι και επέτρεψε να τεθεί δίλημμα ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία, υποχωρώντας προφανώς στις απαιτήσεις της αγοράς και στη λογική του πολιτικού κόστους. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο δίλημμα σε περίοδο πανδημίας, γιατί χωρίς υψηλά υγειονομικά standards η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Το «σήμα» χαλάρωσης λοιπόν το έδωσε πρώτα η κυβέρνηση και υιοθετήθηκε στη συνέχεια από την κοινωνία. Τώρα «τρέχει και δεν φτάνει». Πάλι όμως με αποσπασματικό τρόπο και συνήθως πίσω από τις υγειονομικές εξελίξεις. Το αν πραγματικά η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια. Θα το γνωρίζαμε αν είχαμε πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Έχουμε επίσημα ζητήσει για παράδειγμα να ενημερωθούμε για τις εισηγήσεις που υπήρξαν σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Δεν πήραμε απάντηση. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να μην εισηγήθηκαν οι επιστήμονες τη μείωση των μαθητών/τάξη, όπως και την μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό όμως δεν έγινε. Ούτε καν επιχειρήθηκε. Άρα πρέπει να γίνουν σαφέστερα τα όρια Επιστήμης και Πολιτικής. Και βλέπω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά να κρύψει τις δικές της ευθύνες πίσω από τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών και πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών. Το νέο δίλημμα του κ. Μητσοτάκη «αυτοπροστασία ή καραντίνα» είναι υποκριτικό και ενοχικό, γιατί στην ουσία υποδηλώνει απροθυμία ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και αντιμετάθεση ευθυνών στην κοινωνία, στους νέους, ακόμα και στην αντιπολίτευση. Το στοίχημα είναι συλλογική κοινωνική ευθύνη κόντρα στη συνωμοσιολογία και στον κοινωνικό δαρβινισμό. Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι αναβαθμισμένη κρατική ευθύνη, αντισταθμιστικά μέτρα απέναντι σε όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
5. Πρέπει να γίνει επίταξη των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία σε βάθος χρόνου αν η κατάσταση φτάσει στο «κόκκινο»;
Με την πρόσφατη ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει «διπλασιασμός των ΜΕΘ» όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό. Αν ίσχυε αυτό γιατί έσπευσαν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ; Σίγουρα σε μια φάση αυξανόμενης ζήτησης κλινών ΜΕΘ απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενίσχυση του ΕΣΥ και η επιστράτευση-επίταξη όλων των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε προαιρετική βάση (όπως προβλέπει η ΚΥΑ) και κυρίως πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να ισχύσει αυτό που νομοθέτησε από την άνοιξη η κυβέρνηση για διπλάσια τιμή αποζημίωσης στο ημερήσιο νοσήλειο των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Δεν μπορεί με άλλα λόγια η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, να εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά να ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την προκλητική και χαριστική ρύθμιση.
Σε τι κατά την άποψή σας οφείλεται η περιορισμένη συμμόρφωση των πολιτών στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού όσον αφορά τις οδηγίες των ειδικών αλλά και της κυβέρνησης; Πρέπει να επιστρέψει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών;
 Οφείλεται στην αίσθηση ότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό και  συνεκτικό σχέδιο  που να υλοποιεί  περιοριστικά μέτρα αναλογικά προς τον εκτιμώμενο κίνδυνο. Η περιορισμένη κοινωνική συμμόρφωση αναδεικνύει ένα έλλειμμα πειθούς της Πολιτείας και των αρμόδιων οργάνων της. Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος, στην επιστημονική ενημέρωση, στη διαφάνεια, στην ευαισθητοποίηση  και προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών και όχι στις απειλές, στα πρόστιμα και στην επιβολή. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι αστυνομική υπόθεση αλλά υπόθεση εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας που δρουν προληπτικά και «θεραπευτικά» σε επίπεδο γενικού πληθυσμού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει δώσει «δείγματα γραφής» επιστημονικής εγκυρότητας, αξιοπιστίας και ενσυναίσθησης. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με την έννοια αυτή η δημόσια παρουσία του είναι πάντα ευπρόσδεκτη και χρήσιμη. Αρκεί φυσικά να θεωρεί και ο ίδιος ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σ’ αυτό τον απαιτητικό ρόλο, χωρίς να κινδυνεύει να χρεωθεί ή να δικαιολογήσει αποτυχημένες πολιτικές επιλογές.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα