Ξεκινά το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – Ψηφίστηκε το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων

21 mins read

Σήμερα έγινε η αρχή για τη σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς και επισήμως. Το άρθρο 19 «Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων» του νομοσχεδίου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» πέρασε κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το Μέρα25. Παρών δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής ενώ το καταψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει τη λύση για να μπει τέλος στην τραγική κατάσταση με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα στη χώρας μας και τις καθημερινές κακοποιήσεις, που μένουν συχνά ατιμώρητες. Εξάλλου αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά την ερώτηση του MarketNews.gr και του DailyPost.gr.

Η λύση του ζητήματος των αδέσποτων και των κακοποιήσεων των ζώων είναι πολιτική.

Αρμόδιος για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος έχει συναντηθει ήδη με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, αλλά και με την ιδρύτρια του Dogs’ Voice, Έλενα Δέδε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου είναι ένα πάγιο αίτημα των φιλόζωων. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αρμόδιο υπουργό τότε τον Γιάννη Τσιρώνη είχε φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και λόγω των σφοδρών αντιδράσεων αναγκάστηκε να το αποσύρει.

Όπως έγραψε προ ημερών και η Έλενα Ακρίτα για το συγκεκριμένο θέμα: «Να θυμάστε στην κυβέρνηση ότι είμαστε πολλοί που νοιαζόμαστε για τα πλάσματα χωρίς φωνή, γι’ αυτό μην τα ξεχνάτε. Γιατί θα μας βρείτε ή δίπλα σας ή απέναντί σας».

Άρθρο 19

Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων

1. Στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας OTA του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργείται και λειτουργεί ηλεκτρονικό Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων με σκοπό την καταγραφή τους σε μία ενιαία ανοικτή βάση. Στόχος της καταγραφής είναι η εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η διαπίστωση της τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους ως νομικών προσώπων, καθώς και η συμμετοχή στη διαβούλευση ενόψει της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου.

2. Στο Μητρώο υπέχουν υποχρέωση εγγραφής τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα Φιλοζωικά Σωματεία και Ενώσεις. Η επιτυχής εγγραφή στο μητρώο, κατόπιν ελέγχου των όρων και προϋποθέσεων, αποδίδει έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής, ο οποίος αποτελεί το αναγνωριστικό γνώρισμα για τη συμμετοχή του σωματείου ή της ένωσης σε εθελοντικές ή μη δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων Υπουργείων, καθώς και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α ́ και β ́ βαθμού, όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται η διαδικασία εγγραφής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Πηγή: MarketNews.gr

Facebook Comments