ΑρχικήΠολιτικήΚυβερνητική ρελάνς με πρόταση για εξεταστική από το 2015 για στημένες δημοσκοπήσεις...

Κυβερνητική ρελάνς με πρόταση για εξεταστική από το 2015 για στημένες δημοσκοπήσεις και Syriza Channel

Στην αντεπίθεση αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και την χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης από το 2015, από τότε δηλαδή που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να αποδειχθούν με συγκεκριμένα στοιχεία τα όσα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο με ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων -που έβλεπαν διαφορά 2,5% λίγο πριν τις εκλογές του 2019…- και τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, όσο και με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και το Syriza Channel που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μέσω Καλογρίτσα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσέφυγε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δικαιολογήσει στο εσωτερικό του ακροατήριο την μεγάλη διαφορά που εξακολουθεί να έχει μετά από δύο χρόνια η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως όλα τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρήματα που διατέθηκαν επί υπουργίας Πέτσα για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία έχουν απαντηθεί επαρκώς, και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα στο «πεδίο» για διαπιστωθεί αν οι δημοσκοπήσεις είναι πράγματι στημένες ή… απηχούν την πραγματικότητα.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου συνοδευόταν από την υπενθύμιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε στην αλλαγή του άρθρου του άρθρου 68 κατά την τελευταία αναθεώρηση.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου: «Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών».

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πρόταση Τσίπρα συγκεντρώνει όχι μόνο τον απαραίτητο αριθμό των 120 θετικών ψήφων για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, αλλά τη στηρίζουν 141 βουλευτές. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει τις 22 ψήφους των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ (που πάντως θέλει να διερευνηθεί το θέμα από το 2015 και μετά), τις 15 του ΚΚΕ, τις 10 της Ελληνικής Λύσης και τις 8 του ΜέΡΑ 25.

Σχολιάζοντας την αποδοχή της πρότασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν έλθει η απάντηση της ΝΔ, ότι το κόμμα του κατέθεσε την πρόταση «για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;».

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε, επικαλούμενος επιχειρήματα “έκτακτης ανάγκης” να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ- περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ- και μάλιστα με fast track πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά, μη πολιτικά κριτήρια.