Κυβέρνηση: «Κοσμογονία στην Ελλάδα- Όλοι οι δείκτες που το αποδεικνύουν- Μην σκιαστεί το έργο»

59 mins read

«Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει νέους άλλους διχασμούς που επιχειρούνται στη χώρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα και ορισμένων ιδεοληπτικών γύρω του.

Απάντησή μας είναι η θεσμικότητα, η αλήθεια θα αναδειχθεί όπως προβλέπουν οι θεσμοί». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, «θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο γιατί το απαιτεί η συνείδησή μας και διότι δεν έχουμε το δικαίωμα η κοσμογονία που συντελείται, να μείνει στη μέση».

Η Ελλάδα αλλάζει

Σε πείσμα της ζοφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η  Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών -συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης στην εφαρμοσμένη πολιτική.

Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί από το 2019 και μετά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στηριγμένης τόσο στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και τις αξίες μας, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:

-Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., εν μέσω μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής, ενώ έχει αυξηθεί, ήδη, κατά 5 μονάδες το Α.Ε.Π. σε σχέση με το σημείο που ήταν το 2019.

-Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε..

-Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα.

-Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής της χώρας μας από τις τράπεζες.

-Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κράτους έχει κάνει άλματα με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως.

-Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

-Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό της Ε.Ε. και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπισε σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας με τη βοήθεια της επιστήμης, με το άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου «ελατηρίου» που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των μνημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισηγείται λύσεις που υιοθετούνται από τους εταίρους μας, που υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για την διακράτηση και αναδιανομή προς τους καταναλωτές των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η χρήση των δεδομένων για το σχεδιασμό και την τεκμηρίωση των δημόσιων πολιτικών και η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους δεν απομειώνουν σε καμία περίπτωση φυσικά το ρόλο της πολιτικής ή των πολιτικών. Οι διαχρονικές πολιτικές μας αρχές και αξίες μας οριοθετούν το πλαίσιο, εντός του οποίου γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων και η εκδίπλωση των εφαρμοσμένων πολιτικών μας.

Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε την πολιτική διαδικασία και γεφυρώνουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κυβερνήσεων, ένα χάσμα που είχε δημιουργηθεί και ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κυρίως, όμως, ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, παράγουμε λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων, παράγουμε λύσεις προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών, ενώ παράλληλα προάγουμε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανομίας.

Να μην επιτρέψουμε στην κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί

Στην Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία:

  • άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την άμεση εξόρυξη φυσικού αερίου σε ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
  • η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι επενδύσεις αυξάνονται αλματωδώς.
  • οι εξαγωγές μας καλπάζουν.
  • αναπτύσσονται συνέργειες των ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα των Η.Π.Α. και προσελκύονται αλλοδαποί φοιτητές στη χώρα.
  • οι πολιτικές μας στα ενεργειακά και τη διαχείριση των κρίσεων γίνονται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρότυπα.
  • η εξυπηρέτηση από το Κράτος δεν είναι πλέον συνώνυμο της ουράς, τη ταλαιπωρίας και τη καθυστέρησης.
  • τα σύνορα μας -χερσαία και θαλάσσια –  φυλάσσονται και είναι αδιαπέραστα.
  • απέναντι στην ακρίβεια τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και στον άνθρωπο.

Και αυτά είναι τα πλέον εμβληματικά από όσα κοσμογονικά συντελούνται.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, την πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προοδεύει, μιας Ελλάδας που πασχίζει να αφήσει πίσω της χρόνια προβλήματα και παθογένειες, έχουμε και μια σειρά από άλλες αντιλήψεις, αντιλήψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένους, γνωστούς σε όλους, πολιτικούς χώρους. Αντιλήψεις που αντιστρατεύονται οτιδήποτε πάει μπροστά την Ελλάδα και βελτιώνει τη ζωή του Έλληνα.

Αντιλήψεις που απεχθάνονται την κανονικότητα και την πρόοδο, καθώς υποστηρίζουν ότι η κανονικότητα και η πρόοδος ουδέποτε εξυπηρέτησε το ιδεολογικό τους πλαίσιο. Αντιλήψεις που θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην αχρειότητα και τη συκοφαντία.

Η Κυβέρνηση στέκεται ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις μειοψηφικές αντιλήψεις. Στέκεται ανυποχώρητα γιατί έχει μαζί της την ισχυρή, αποφασιστική και αποφασισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την πλειοψηφία που έχει όραμα προόδου, που πιστεύει στην προσπάθεια που γίνεται, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να ξετυλίγονται γύρω της, που πιστεύει στη δημιουργικότητα, που είναι περήφανη για τον εαυτό της και για την Πατρίδα. Στην πλειοψηφία που πιστεύει στη Δημοκρατία και την ομαλότητα.

Η Κυβέρνηση, εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία, δεν θα επιτρέψει νέους διχασμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει διχασμούς. Δεν θα επιτρέψει διχασμούς που επιχειρούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα και μια ομάδας ιδεοληπτικών τριγύρω του. Η απάντηση στο σχέδιό  τους να μας κρατήσουν γαντζωμένους πίσω, να σταματήσουν αυτήν την κοσμογονία, είναι η θεσμικότητα: όλα θα γίνουν  όπως ακριβώς προβλέπουν οι θεσμοί. Στο  θεσμικό επίπεδο, στη Δικαιοσύνη, εκεί θα αναδειχθεί η αλήθεια, εκεί θα θριαμβεύσει το φως. Με τους νόμους που ήδη έχουμε και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό απαιτεί η συνείδησή μας και το αξιακό πλαίσιο που μας έβαλε  στην πολιτική και μας έφερε στην διακυβέρνηση. Θα κινηθούμε όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται να μείνει στη μέση,  να σκιαστεί αρχικά και να διακοπεί στη συνέχεια.

 

Facebook Comments