Κυβερνητικό ρουσφέτι 120 δόσεων για… σκάνδαλο φαρμακευτικών που κατήγγειλαν!

11 mins read

Συνέβη κι αυτό. Πριν από δυο μήνες οι υπουργοί Ξανθός, Πολάκης, και Αχτσιόγλου είχαν καταγγείλει «σκάνδαλο απλήρωτων επιστροφών 241 εκατ. ευρώ από φαρμακευτικές εταιρίες», για την περίοδο 2006, 2007 και 2008 προαναγγέλλοντας μέχρι και πειθαρχικές κυρώσεις υπαλλήλων!

Οπως αποκαλύπτει ο “Ελεύθερος Τύπος” χθες με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, των 120 δόσεων και της 13ης σύνταξης, το «σκάνδαλο» των 241 εκατ. ευρώ, «τιμωρήθηκε» με ευκολίες πληρωμής καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες (μεταξύ αυτών και η Novartis) θα εξοφλήσουν το απλήρωτο 4%, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων κατόπιν αίτησης στον ΕΟΠΥΥ!

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τα χρωστούμενα από επιστροφές (rebate) που δεν απέδωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για το 4% της δαπάνης φαρμάκων που τους κατέβαλαν τα ταμεία για τα έτη 2006, 2007, και 2008, καθώς και οι αντίστοιχες επιστροφές που δεν έχουν αποδοθεί για τα έτη 2009, 2010 και 2011, θα μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν ως 120 δόσεις, αν δεν επιλεγεί η άμεση εξόφλησή τους.

Στα μέτρα για την ανάκτηση του ποσού είναι και ο συμψηφισμός των χρημάτων που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις εταιρίες με τα ποσά που χρωστούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Τα οφειλόμενα 241 εκατ. ευρώ δεν καταλογίστηκαν τότε διότι οι ετιαρίες προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε που μπλόκαρε την εφαρμογή της απόφασης για τυπικούς λόγους, ενώ στη συνέχεια δεν εκδόθηκε νέα τροποποιημένη απόφαση, παρά μόνον μετά το 2009. Ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει μόνον σκάνδαλα, ήρθε να κάνει και ευκολίες με 120 δόσεις που σημαίνει ότι τα 241 εκατ. θα επιστραφούν μέσα σε μια δεκαετία από σήμερα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα