ΑρχικήΠολιτικήLe Point: Ξεκινάει ο διάλογος Ελλάδος - Τουρκίας - Μετατίθενται οι κυρώσεις

Le Point: Ξεκινάει ο διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας – Μετατίθενται οι κυρώσεις

Ελλάδα και Τουρκία εκκινούν τον διάλογο, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ φαίνεται ότι για την ώρα μετατίθενται οι κυρώσεις που σχεδιάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point.
O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να συναντηθούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». 
Όπως σημειώνει το bankingnews.gr, πολλοί αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί έχουν διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να υπάρξει αυτή η συνάντηση. 
Πρώτα απ΄ όλα, έχουμε επαφές με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον Charles Michel τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. 
Ταυτόχρονα τόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Sanchez όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Conte, έχουν επίσης διαμεσολαβήσει για να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία. 
Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πέρα από τις φυσικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες. 
Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω με το Oruç Reis το αποσύραμε για συντήρηση, δίνουμε στην διπλωματία μια ευκαιρία.
Αφού τελειώσουν οι επισκευές και η συντήρηση το Oruç Reis θα επιστρέψει ξανά στο καθήκον του και θα συνεχίσει τη δουλειά του.
Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε αφού έχουμε καλή θέληση, μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε μια τρίτη χώρα ή μια τηλεδιάσκεψη» ανέφερε ο Erdogan. 
Διάλογος με νέες NAVTEX
Ωστόσο, την ίδια που ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει για διάλογο, δύο νέες NAVTEX για ασκήσεις  πραγματοποιήθηκαν στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού της Λέσβου 19 – 20 Σεπτεμβρίου.
Επίσης η Τουρκία, δημοσίευσε νέα NAVTEX, για το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha στην ανατολική Μεσόγειο, η διάρκεια των εργασιών του παρατάθηκαν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Image
Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη στην αεροπορία από την Τουρκία αλλά οι τούρκοι είναι πιο δυνατοί σε στρατό και ναυτικό…
Στην ξηρά και στη θάλασσα, ο τουρκικός στρατός έχει το πάνω χέρι. 
Αλλά στον αέρα, οι Έλληνες έχουν πιο σύγχρονα αεροσκάφη και πιο έμπειρους πιλότους αναφέρει η Le Point.fr
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του στη Γαλλία, το Rafale αγοράστηκε από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 
Η Ελλάδα ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου την πρόθεσή της να αποκτήσει 18 αεροσκάφη αρκετά για να κάνει τη ζωή δύσκολη για την γερασμένη τουρκική πολεμική αεροπορία. 
Στο πλαίσιο των επιδεινούμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα θέλει να επιταχύνει: επομένως τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα δοθούν από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και θα παραδοθούν στα μέσα του 2021, ενώ έξι άλλα νέα θα παραδοθούν έως το 2022, πιθανότατα με τα πιο σύγχρονα συστήματα ικανά να χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Meteor.
Εκσυγχρονίζοντας την αεροπορία της, η Ελλάδα μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην Τουρκία. 
Πράγματι, εάν το τουρκικό ναυτικό και ο στρατός είναι αναμφισβήτητα ανώτεροι από τους Έλληνες, η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι ισχυρότερη. 
Τα τουρκικά αεροπλάνα είναι παλιά, κυρίως F-4 από τον πόλεμο του Βιετνάμ καθώς και πολεμικά F-16 που σίγουρα εκσυγχρονίστηκαν, αλλά οριοθετείται καθώς το αεροπλάνο αυτό κατασκευάστηκε με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1970. 
Η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τις μαζικές αποχωρήσει στις τάξεις της, επακόλουθο του πραξικοπήματος του 2016, οι έμπειροι πιλότοι έχουν αποχωρήσει. 
Απέναντι, στην Τουρκία η Ελλάδα αντιπαραθέτει F-4 και F-16, καθώς και Mirage 2000s, συμπεριλαμβανομένων και 24 τύπου 2000-5, ικανά να επιφέρουν πλήγμα σε μεγάλες αποστάσεις. 
Με την προσθήκη των Rafale, το οποίο θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα Mirage 2000s, η Ελλάδα καθίσταται ανώτερη στον αέρα απέναντι στην Τουρκία. 
Για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της, η Τουρκία βασίστηκε στον νέο αμερικανικό μαχητικό F-35 stealth. 
Ωστόσο, μετά από μήνες αναβλητικότητας, το αμερικανικό Πεντάγωνο τελικά άσκησε βέτο καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί και το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 της Ρωσίας. 
Η νέα παραγγελία από την Ελλάδα είναι μια ανάσα για την γαλλική κατασκευαστική εταιρία Dassault Aviation, η οποία προσπαθεί να διασώσει τις γραμμές παραγωγής της. 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο αποκορύφωμα των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τη μια πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη, και στο πλαίσιο των τουρκικών επιδρομών σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, η Γαλλία είχε αναπτύξει μια φρεγάτα και δύο Rafale στην Ανατολική Μεσόγειο, για την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. 
Με αυτό τον τρόπο η Γαλλία έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία.