Προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίµου τα φαινόμενα έλλειψης νερού σύμφωνα με ρεπορτάζ από τα Parapolitika.gr σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Κώστας Παπαχλιμίντζος και ο Γιάννης Πολίτης, την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από το Παρίσι, έγινε εκτάκτως σύσκεψη στο Μαξίµου για τα ζητήματα της λειψυδρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σκυλακάκης- Στυλιανίδης και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα και οι πιθανές λύσεις.
Δύο μέρες μετά, σε νέα σύσκεψη, µε τη συµµετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα και του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, µε αντικείμενο κυρίως την κοινή διαχείριση του πόσιµου και του αρδευτικού νερού, μεθόδους εξοικονόμησης νερού και τρόπους μείωσης της σπατάλης του.
Σύμφωνα με τα parapolitika.gr τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης για τη λειψυδρία είναι:
- Έκτακτα έργα ύδρευσης στις περιοχές που παρουσιάζουν τα µμεγαλύτερα προβλήματα λειψυδρίας, µε έκτακτους πόρους.
- Νέες µονάδες αφαλατώσεων, τις οποίες «τρέχει» το υπουργείο Ναυτιλίας, έτσι ώστε να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατό, αλλά και µε τρόπο µόνιµο, το πρόβληµα σε πολλά νησιά.
- Μεταρρύθµιση στις ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), µε νοµοσχέδιο το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει συζητηθεί εκτενώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την ΚΕ∆Ε και έχει βρεθεί η «χρυσή τοµή», µετά τις αντιδράσεις των δήµων. Οι ∆ΕΥΑ θα συγχωνευθούν και θα µείνει πιθανότητα µία ανά νοµό (και όχι ανά περιφέρεια, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο), ενώ η ΕΥ∆ΑΠ θα αποκτήσει πιο ενισχυµένο ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε αρκετές περιοχές, και ιδίως σε πολλά νησιά. «∆εν µπορούν να φέρουν εις πέρας τα έργα που χρειάζονται νησιωτικοί δήµοι που διαθέτουν έναν µόνο µηχανικό», σηµειώνει αρµόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
- Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες στελέχωσης και λειτουργίας του Ο∆ΥΘ (Οργανισµός ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας), µε το µοντέλο αυτό να επεκτείνεται και στις άλλες περιοχές όπου η άρδευση είναι η κύρια χρήση.
- Πιλοτική εφαρµογή στη Ρόδο ενός προγράµµατος της εταιρείας TUI, σε συνεργασία και µε την Περιφέρεια, για την εξοικονόµηση ύδατος σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ειδικά για την άρδευση για την αγροτική παραγωγή, όπου διαχρονικά γίνεται κακοδιαχείριση του νερού, συζητήθηκαν, µεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση όλων των αρδευτικών γεωτρήσεων και συστηµάτων άρδευσης, η σταδιακή µείωση των ιδιωτικών αρδευτικών γεωτρήσεων, ο έλεγχος διαρροών και η ελαχιστοποίηση απωλειών στα δίκτυα άρδευσης.
Πηγή: parapolitika.gr